Sommarpromenad runt Brunnsviken

Bergianska trädgården

Denna söndagsmorgon dallrar luften av värmen och solen steker huden termometern säger 27 grader. Jag cyklar förbi Fridhemsplan och St Eriksplan mot Norrtull för att slutligen nå Brunnsviken och Stallmästaregården. Där parkeras cykeln med en blick över vattnet börjar promenaden.

Träden är höga den lummiga grönskan och närheten till vattnet ger svalka ibland fläktar det till. Vid alla badplatser och grönytor ligger det människor men ingenstans är det trångt allra minst på gångvägen runt Brunnsviken.

I vattnet simmar badare tillsammans med båtar och en och annan sup-bräda.

Gustav III:s paviljong ligger på vänster sida innan det gröna ekotemplet uppe på en liten höjd. Det är en lugn plats med grönområden och utsikt över viken. Efter en liten stund ser jag rakt över vattnet till Naturhistoriska Riksmuseet och framför det Bergianska trädgården med dess runda växthus för näckrosor.

Innan jag når koloniområdet passerar jag Bergshamra by däremellan känner jag en doft av hö. Doften för mig många år tillbaks i tiden till barndomen med höskördning hos farmor och farfar med möjlighet att åka hölass.

Snart kommer jag till Bergianska trädgården, det finns besökare men det är gott om plats för var och en då jag går en runda i trädgården och tittar på de olika delarna. Främsta målet för mig är Gamla Orangeriet med dess restaurang. Det är ingen kö och många bord är lediga men långt ifrån alla. Det blir en sen lunch under parasollet utanför orangeriet efter en stunds filosoferande även fika. Lugnet och vyn mot trädgården erbjuder en atmosfär som gör det lätt att umgås med de egna tankarna.

Det blir dags att lämna trädgården. Solen sänder sina intensiva strålar jag är tacksam för träden och undervegetationens skugga tillsammans med svalkan från vattnet. Så småningom ser jag åter Stallmästaregården. På stället bredvid har en uteservering öppnat som jag inte tidigare sett. Musiken är hög och luften står stilla.

Cykeln tar mig hemåt farten gör att det fläktar. Mina tankar har fått fritt spelrum under dagen vissa har flugit iväg för de varit färdiga andra har försvunnit då de inte förtjänar mer utrymme, med cykelturen har de sista tankarna med vindens hjälp funnit sin egen plats.

Annons

6 reaktioner till “Sommarpromenad runt Brunnsviken”

  1. Tack, för den promenaden, härliga foton och den trevliga och lite poetiska texten! Jag är en gammal rännstensunge och nu är det mycket länge sedan jag var i min barndomsstad. Inte utan att jag längtar nu.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s