Kiruna under midnattssol

Midnattssol

Dygnet runt är det ljust solen sänker sig aldrig under horisonten men står högre och lägre på himlen över dygnet.

Kiruna kommer att flyttas på grund av gruvbrytningen och jag kommer att tillbringa två dygn i denna stad.

Gruvstadsparken är det första jag besöker den har anlagts av LKAB och Kiruna kommun som en oas mellan staden och gruvan. Parken är långsmal med olika krokiga vägar och stigar på ena hållet övergår den i järnvägsparken. Det finns flera stationer i utegymmet och en utsiktsplats mot gruvan. Det ser ut som växterna växer vilt med vita hundkex, kamomill, rölleka och rosa toner på rallarroser och klöver blandat med gula smörblommor och blåa blåklockor. Flera andra blommor i samma färger syns också. Växterna känner jag väl igen men här känns färgerna djupare och klarare.

Under kvällen ger jag mig ut på den drygt 4 km långa midnattsolsstigen som går upp på Luossavaara med en slående utsikt över fjäll och sjö. Det är inte midnatt utan någonstans mellan 18-20 på kvällen. Där jag börjar är det skog och täta buskage med kraftig undervegetation, längs vägen finns ett antal informationstavlor om järnmalm, bergarter, vattenkälla och höjdnivåer och om mygg och knott. Jag läser inte någon av dem. Just med anledning av mygg och knott. De är överallt, kroppen gör uppror, hjärtat rusar och paniken är nära då mygg och knott tar sig in i ögonen, näsan, öronen och försöker bända upp läpparna dessutom finns de över hela kroppen. Jag motstår frestelsen att vända tillbaka. Det kan bli bättre på andra hållet. Det blir något bättre då stigen kraftigt stiger. Innan jag når högre höjder passeras några vägar att korsa över kanterna blommar med ett överdåd av växter. Uppe på höjden är vegetationen lägre och det är övervägande grönt, intensivt gröt. Blicka över horisonten med fjäll och vatten det ger en rogivande stillhet. Solen är intensiv ännu vid 20-tiden och lyser upp naturen. Några foton blir det och en tanke att komma tillbaka senare imorgon. 

Middag intas på Ripan med bord utomhus, vid 22-snåret då jag avslutat middagen är solen så stark att ett och annat lik som blivit kvar på hjässan kremeras. Maten är vällagad med tydligt norrlandstema. Strax innan midnatt när jag går till mitt hotell är det svalare ljuset betydligt vänligare himlen visar stråk av rosa.

Solen lyser vit in genom fönstret när jag vaknar nästa morgon skenet är skoningslöst och bländande.

Igår besökte jag café Safari gemytligt ställe i ett gammalt bedagat hus med mycket hembakat och lättare rätter nära Gruvstadsparken. På vägen dit tog jag upp kartan genast kom det fram en man och frågade om jag behövde hjälp, samma sak hände också igår då jag var på väg till Midnattssolstigen.

Denna dag tar jag det lugnt och försöker bekanta mig med min nya kamera med varierat resultat. Lunchen blir på Fika by spis, ett modernt ställe bredvid Kiruna bokhandel. Det finns mycket tilltalande fika och lättare rätter.

Framåt kvällen återvänder jag till Ripan eftersom jag sett ett smycke av lokalt hantverk där som jag vill köpa. Köpet genomförs och då blir det middag också återigen utomhus där solen är skarp vid 18-19-tiden det känns att huvudet blir varmt. Precis utanför terrassen finns ett konstverk, ett ansikte bakåtböjt på halsen så det pekar rakt uppåt. Mina tankar rör sig kring vad vill detta konstverk förmedla med denna vinkel på huvudet som är helt omöjlig i verkligheten? Inomhus är restaurangen ljus och inbjudande, jag sätter mig en stund mittemot baren.

Vid Restaurang Ripan

Vid promenaden till mitt hotell passerar jag flera blommande syrener alla i lila. Jag hämtar kameran och går mot utsiktsberget den del av midnattssolstigen som hade färre mygg. Jag går längs vad som verkar vara ganska nya asfalterade gångvägar det byggs nya hus sidan av dessa. Jag går uppför berget myggen tycker om mig även nu men de är inte lika många. Solen har sänkt sig ljuset är dunkelt med stråk av rosa och orange. Förbi midnatt sitter jag i det matta ljuset på hotellet och kontemplerar utan någon direkt trötthet.

Nästa morgon är himlen täckt av moln som släpper igenom lite solljus och blå färg. Temperaturen påtagligt lägre än tidigare men ändå runt 20 grader. Det är dags att lämna midnattssolens land. Där jag är ikväll kommer solen att gå ner, det kommer att bli mörkt för att åter bli ljust.

Gruvstadsparken
Gruvstadsparken
Gruvan
Gruvan
Midnattssolstigen
Midnattssolstigen
Midnattssolstigen
Midnattssolstigen
Annons

2 reaktioner till “Kiruna under midnattssol”

  1. Min barn- och ungdomsstad, fint skildrad av dig i ord och bild. Jag letar på kartan och undrar om inte Camp Ripan ligger ungefär där jag jobbade några somrar på campingen, efter att ha flyttat därifrån. Letar efter skulpturen, är nyfiken på skulptören och namnet men misslyckas. Gruvstadsparken är ny, Järnvägsparken fanns där för tisdagsträffen på somrarna, underhållning i det fria. Vackra bilder, Sissela!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s