Favoriter i Stockholm, caféer och barer

Calle P

Besök på caféer och barer är en viktig del av mitt liv. Jag har mina favoriter för olika tillfällen och årstider oftast gäller det mer än att bara äta eller dricka något. Hämta inspiration, byta miljö, tänka andra tankar eller se människor utan att behöva interagera. Samtidigt ett enkelt sätt att träffa sina vänner och bekanta eller för den delen just möta nya personer. I den sommartid som nu råder är mina favoriter många.

På Grand Thelin vid Kungsträdgården under de gröna parasollerna är det sol mest hela dagen, härifrån syns körsbärsträden som blommade över i maj. Det är lummigt med den gröna trädallén precis invid caféet. På menyn finns både fika och mat.

Strax snett över Hamngatan finns Hallwylska museets innergård, helt ljuvlig på sommaren, den är delad i två avdelningar först för bar och cafégäster och längre in restaurangdel. Soliga och varma dagar känns palatsets tjocka väggar svalkande, liksom de skyddar mot väder och vind under något sämre dagar. Jag hoppar över att besöka museet känner mig nöjd med att titta på de utsmyckade fönstren och balkongen sittandes bredvid ett citrusträd. Genom valvet går jag ut igen i stort sett bara över gatan till frodiga Berzelipark där Berns ligger. I parken ligger ofta människor på gräset och sitter på bänkarna. Till höger finns Calle P, som har både mat och dryck. Det är ombonat med parasoller och växter utplacerade på hela ytan. Det är bra solläge men skugga finns också.

En liten promenad tillbaka mot Kungsträdgården och till vänster förbi ingången till Grand hotell finns under sommaren Grand terrass. Här är möblerna tyngre med mjuka dynor och kuddar. Utsikten mot slottet med vattnet emellan där skärgårdsbåtarna kommer och går ger en känsla av en stad på vattnet. Jag sitter här vid Nybrokajen och ser slottet, stadshuset och Nationalmuseum, blickar över Södermalm, Skeppsholmen, Gamla stan och Kungsholmen. Menyn är somrig. I bakgrunden spelas dämpad musik, en strid ström av bilar passerar på vägen mellan terrassen och vattnet.

Vanemänniska som jag är blir det ofta besök på de ställen jag redan upptäckt. Jag vet däremot att jag kommer besöka Torpedverkstaden på Skeppsholmen inom kort med en vän som tipsat om det och som är nytt för mig. Det är ett stenkast från Grand terrass.

Från Grand terrass ser jag en annan favorit som ligger mittemot centralstationen, skybaren på hotell Continental. Där kan jag sitta länge ute på terrassen som har lite olika typer av sittplatser från mjuka soffgrupper till högre barbord och bänkar längs ytterkanterna. Under parasollerna finns det infravärme då det behövs. Blicken kan vandra över Södermalm till både Riddarholmskyrkan och stadshuset.

Ett par andra ställen jag gärna besöker är Gretas i det gamla Pub-huset vid Hötorget som ger full uppsikt över kommersen vid torghandeln. Kanske blir det ett inköp av blommor att ta med hem. Blommor är det sommartid även gott om på trädgårdscaféet Stora Henriksvik på Långholmen som just är beläget i en gammaldags trädgård med utsikt över Långholmens badplats och på andra sidan vattnet skymtar Smedsuddsbadet.  

Vem vet kanske blir mina favoriter ännu fler i sommar.

Grand Thelin
Hallwylska
Hallwylska
Grands terrass
Grands terrass
Hotell Continental
Hotell Continental
Långholmen
Långholmen
Annons

7 reaktioner till “Favoriter i Stockholm, caféer och barer”

 1. Tack för tipsen. Frugan och jag hade som tradition att ta in på hotell i Stockholm en helg varje år. Sista gången var dagen efter terrordådet på Drottninggatan. Där fick vi oss en funderare (man kan säga att terroristen vann) och sedan dess har vi valt andra destinationer i Sverige.
  Stockholm är vackert på många sätt, men jag är ingen stadsmänniska, så en helg och inte mer.
  Ska ända ta till mig tipsen ifall vi åter landar på ett hotell i Sveriges huvudstad.

  Gillad av 1 person

 2. Tack för bra tips, om hallwylska särskilt. Guld värt att få. Var vid Långholmens strandbad för första gången i går – men var inte in på caféet tyvärr. Vilken fantastisk trädgård jag missade! Får bli ett nytt besök.

  Gillad av 1 person

 3. Jag gillar att besöka Stockholm och utforska den till fots eller via tunnelbana. Under C-19 har jag saknat stan och min son som bor där. Men snart skall jag försöka att ta mig upp och promenera runt i stan under några dagar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s