Varför lyssna

Två öron och en mun, innebär det att vi bör lyssna mer än tala, mest observera? Är lyssna detsamma som att höra?

Ett lånat öra

I mitt hem finns ingen radio, stereo eller liknande. Jag har aldrig gjort någon låtlista. Ibland lyssnar jag på radio i mobilen eller någon gång en ljudbok eller podd. Hemma står tv:n ofta på som ljudkuliss.

Lyssnandet med örat kan skänka trygghet eller varna för faror. Jag växte upp i en vägkorsning, lärde mig känna igen ljudet av min pappas inbromsning för att svänga med bilen, pålitligt och tryggt. Tjutande däck vittnar mer om fara.

Farmor och jag lyssnade på radioteater då jag var liten. Vi fick en gemensam värld att dela, speciellt minns jag Den hemliga trädgården.

Omgivningen förklaras i lyssnandet, susandet i trädkronorna, vågor som skvalpar, fåglar som sjunger eller stadens brus från uteserveringar och trafik säger något om var vi befinner oss.

Det finns en närvaro i att lyssna, ta emot en rapport, information eller instruktion. Visa någon uppmärksamhet och engagemang genom att lyssna till en berättelse någon vill delge. Någon mår bra av att få berätta om en upplevelse, tankar och känslor för att slippa bära dem själv. I ljudhålen finns ofta saker som sägs i tomrummet som måste lyssnas till inte enbart med öronen.

Bli lyssnad på kan hjälpa någon att ta beslut, ta sig vidare eller att få bekräftelse.

Den aktiva lyssnaren som uppmärksamt lyssnar till andra kan behöva lyssna internt på sig själv. Vilka egna tankar, känslor och behov finns det att värna? Kan det externa lyssnandet ställa sig i vägen för det interna lyssnandet? Kan ämbaret för lyssning svämma över?

Lyssna kan väcka minnen eller stödja minnet. Jag tänker på min pappa, därefter på min farmor och farfar. Hur lät deras röster? Jag önskar jag kunde ringa åtminstone en telefonsvarare med inspelat meddelande och få reda på det, men det är omöjligt. Deras röster går inte längre att höra som ljud men visst kan jag lyssna till dem i mina tankar och vet ganska väl vad de skulle säga.

Det går i dörren jag hör hur den stängs och att ytterkläder tas av. Jag vet precis vem det är ljudet av rörelsemönstret berättar det för mig. Hans välbekanta lätta steg närmar sig det lyssnar jag gärna till.

Annons

7 reaktioner till “Varför lyssna”

  1. Jag har ofta TVn på för att ha ljud runt mig, eller radio, men lyssnar väldigt sällan på bara musik.
    Dessutom lyssnar jag på fler poddar, det är så lärorikt.
    Älskad att lyssna på radioteatern med mamma. Tycker fortfarande om radioteater, fantasin kan spela.
    Ha det bra!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s