Årstidernas gång och en närvarande pappa

Min pappa var närvarande, pålitlig, tillgänglig och förtröstansfull. Samtidigt disträ och selektivt lyssnande, men lyssnade gjorde han hade ordning på det som var betydelsefullt. Ständigt beredd att hjälpa ett djur i nöd, eller människa. Han var en förnöjd person med förmåga att se det vackra i naturen och arkitekturen, samtidigt driven och byggde företagsverksamhet.

För några veckor sedan fick jag brev från Skatteverket för hans räkning. Han dog för två och ett halvt år sedan. Några månader efter hans bortgång fick jag brev där jag uppmanades se till att han röstade i kommande val. Dessa påminnelser om att han inte längre finns är smärtsamma och blir inte lättare med tiden.

Utanför caféet jag sitter på hänger de höstfärgade löven ännu på träden. Här är jag nu med mina tankar på min pappa och de frågor jag så ofta ställde honom som barn kring vilken årstid han tyckte bäst om. Svaret ständigt det samma. Alla årstider har sitt och är fina utifrån förutsättningarna. Längta inte livet av dig genom att hela tiden längta dig till en annan årstid, ta vara på det som finns nu och njut av det. Detta svar var jag som barn inte speciellt förtjust i.

När jag nu tittar på löven tänker jag måste det gå så fort till de alla faller av? Frostbeklädda grenar är även det fint och kommer tids nog. Jag har inte bråttom.

Inom mig är min pappa fortfarande närvarande, omedvetet har jag förstått att uppskatta samtliga årstider, befinna mig i dem när de är här och inte längta ifrån dem.

Viss ihärdighet gjorde att jag nog ändå fick ett svar på någon årstid som hade något alldeles speciellt. Vårvintern. Kanske för dess flyktighet? Det är lätt att missa den medan allting annat pågår.

Ta vara på årstiden medan den finns här det kommer snart en ny!

Annons

8 reaktioner till “Årstidernas gång och en närvarande pappa”

 1. Din pappa har rätt, alla årstider har sin charm, även om jag har två favoriter, våren och hösten. Min mamma gick bort för 24 år sedan, jag får dock fortfarande årligen ett brev från Skattemyndigheten gällande pengarna som finns att hämta ut från hennes skattekonto. Då jag inser att det skulle kosta mig en ofantlig tid att få ut dessa numera ca 900 kronorna så placeras dessa brev efter att ha öppnats och skummats i pappersinsamlingen. I början var det jobbigt med på den tiden många brev från både privatpersoner och myndigheter, men med tiden blev de färre och jag vande mig med tiden vid dom få som kom.

  Gillad av 1 person

 2. Inte roligt att få dessa påminnelser. Hur kan myndigheter göra något sådant? Hemskt.
  När min svärmor gått bort kunde det bli något liknande. Vi bodde båda i samma lilla stad. Jag visst att vi hade samma optiker och hon hade mycket kontakt med dem eftersom hon hade dålig syn, så jag gick dit och meddelade dem, så min svärfar skulle slippa få något brev. Först var de skeptiska till vad jag sa, men så såg de att vi hade samma efternamn och förstod att det var sant. Jag gick också till hennes hårfrisörska och berättade att hon gått bort, så de inte skulle ringa. Jag gjorde det på eget bevåg, men jag vet att min svärfar skulle gilla det om han vetat om det, speciellt efter dryga 60 år som gifta. Hur det var med myndigheterna lade jag mig inte i. Hon hade tre barn som kanske borde gjort något också.
  Fina minnen av din far.
  Sköt om dig.

  Gillad av 1 person

 3. Så fint du skriver om din far. Jag skulle nog svara som han, jag är så glad att vi har våra årstider där naturen skiftar och får ny skrud. Vårvintern älskar jag men men det är sällan det blir någon vårvinter att tala om i Mellansverige, jag växte upp i Norrland och där var den ljuvlig med sol på snö.

  Gillad av 1 person

 4. Jag är uppvuxen med en pappa som älskade naturen och årstidsskiftningarna. Tyvärr fick jag inte behålla honom så länge, för han dog när jag var 17 år. Jag har saknat honom något enormt och nog allra mest när jag fick mina barn. Tänk vilken underbar morfar han blivit och så mycket han hade kunnat lära mina barn om naturens alla under.
  Du väcker minnen till liv Sissela!
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  /Ingrid

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s