Lyftas eller bäras

Flytbryggan bär mig och mina skor, guppar på vattnet. Vattnet sköljer ibland upp då vågorna blir större, det gör inget. Det kommer ut fler personer, det går bra till att börja med men så börjar bryggan sjunka, tyngden blir för stor. Jag lämnar bryggan för att inte sänka den. Bryggan flyter bättre igen.

Vatten är mitt element, simtränade då jag växte upp och fortsatte som tränare, och simskoleledare. Människan flyter i vatten, vi kan låta oss bäras av det, viss teknik för att bemästra vattnet behöver vi dock.

På samma sätt tänker jag om organisationer och arbetsplatser. De kan bära oss om vi lär oss på vilket sätt.

Likt nybörjarsimmaren som ibland behöver en arm att hålla fast i eller en hand som lyfter kroppen för att sedan ta sig vidare på egen hand. Personer i arbetslivet kan också behöva en hjälpande hand, ett stöd att ta tag i för att kunna ta sig vidare.

Jag är kvinna i storlek small, även ute på djupt vatten har jag hjälpt män i storlek XL att bemästra vattnet med en hjälpande hand. Det fungerar om det är lugnt, inträder däremot panik och någon börjar klättra på mig blir det farligt. Likt flytbryggan som sjunker då tyngden blir för stor.

I arbetslivet kan också tyngden på en enskild person bli för stor, den bärande och lyftande individen riskerar att sjunka under någon annans börda.

Jag tror att människor kan fungera som flytbryggor. Det går att bära många även att lyfta upp några. Blir bördan för stor sjunker flytbryggan och behöver hjälp för att åter guppa på vattnet och åter bära andra. Ibland flyter vi genom att andra inte behöver bäras då kan vi också lyfta fler.

Annons

8 reaktioner till “Lyftas eller bäras”

  1. Att människor kan fungera som flytbryggor på en arbetsplats är intressant, där tolkar jag in att exempelvis stötta kollegor som är nyanställda, kollegor som har en ”tillfällig” dipp eller att stötta en kollega som bara behöver hjälp oavsett skäl. Allt beror dock på vad som premieras på arbetsplatsen, är det att DU ska leverera eller är det att VI ska leverera.

    Gillad av 1 person

  2. Som lärare behövde jag alltid ta i och lyfta någon eller flera elever lite extra, det stora flertalet klarade sig bra med normal vägledning och uppmuntrade tillrop. Ibland är man den som lyfter men också den som behöver lyftas.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s