Varför skriva

Skriva fyller många funktioner och behov.

Det går troligen inte en dag utan att jag skriver. Sms eller mail till de som finns i mitt liv.

I jobbet är det även där mail och sms även annan text som skall skrivas som underlag och dokumentation. Det handlar om information och kommunikation med andra så väl som med mig själv inför framtiden. Planera framåt och att bevara nuet som blir dåtid att dra lärdom av i framtiden.

Sedan några år använder jag digital kalender. Det var långt efter att de flesta andra började göra det, jag gillade min papperskalender och höll fast vid den.

Trots detta är jag en stor konsument av post-itlappar för att komma ihåg saker. Det verkligt viktiga eller det som lätt glöms hamnar på en sådan lapp. Jag brukar dem även som en form av att göra lista. Eller att sortera uppgifter. En större post-itlapp blir till en mindre. Ibland lurar jag mig själv genom att skriva på en mindre lapp så känns det mer greppbart än en stor lapp som är fulltecknad även om sakerna på den lilla lappen är större än samtliga tillsammans på en stor.

Jag saknar brevskrivandet och funderar ibland på att ta upp det igen. Hur skulle det gå? Skulle någon svara så en brevväxling verkligen var möjlig?

För mig är det skillnad att skriva förhand eller på tangenter. Jag tänker på olika sätt. Jag skriver för att bena ut tankar, planera och summera. Det sker förhand, möjligen kommer det efter bearbetning in i mobilen eller datorn. Mina blogginlägg skrivs även de alla från början förhand. En inköpslista skulle jag aldrig skriva annat än på papper.

Skrivandet kan klara livets alla situationer från att nedteckna inköpslistan och att göra listan till arbetsdagens information och kommunikation till att förklara livet för mig själv genom att tänka med pennan i handen. Till att förmedla allt jag verkligen vill säga vid någons förlust, livsförändringar och svåra tider, eller känslor att förmedla som känns för stora, svåra eller komplicerade att förmedla på annat sätt.

Skrivandet är en möjlighet att tala om det jag verkligen vill ha sagt, där ingen avbryter. Jag kan tänka färdigt och uttrycka mig klart.

Annons

9 reaktioner till “Varför skriva”

 1. Papper är det jag älskar. Har pappersalmanacka och när jag skriver blir det spontanskrivning. Skriver aldrig ned något innan som blogginlägg eller sådant. Älskar att bara kasta ut orden på ett papper. Men skriver även på datorn och det är direktskrivet. Kan läsa igenom min text och rätta stavfel eller ändra en mening. Har alltid varit sån.

  Gillad av 1 person

 2. Brevskrivandet var min absoluta favorit under hela uppväxten, jag hade äldre tanter från början som vi träffade på semestrar, där vi hyrde boende. Sen blev det kompisar både killar och tjejer, fanns ingen som hade så brått hem, som jag efter skolan … låg det ett brev på hallgolvet, var dagen på topp.
  Idag är det paddan, så skönt att kunna skriva snabbt när tankarna dyker upp. Jag funderar inte så mycket, det får flöda på bäst det vill. Sen har kanske andra åsikter om mitt skrivande, vore tråkigt, men varför bry sig?

  Gillad av 1 person

 3. Att skriva ger möjlighet till eftertanke och reflektion. Ett förfluget ord kan man inte återkalla, men en text kan man omformulera. Bästa uppfinningen efter telefonen är mejl brukar jag påstå. 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Skrivandet är oerhört viktigt för mig.
  Har fortfarande papperskalender och gör inköpslistor i handskrift. Och så kommer det nog att förbli.
  Har även en gammal adressbok.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

 5. Jag anser att vi håller på att tappa vårt skrivna språk. Ett personligt brev var något underbart att få. Vad jag kan sakna det. Nu får vi inte ens vykort. Ett år fick jag exakt 150 handskrivna brev från många olika avsändare. Hade ingen statistik på mina egna skrivna. Men jag minns hur jag lärde känna vänner på ett helt nytt sätt. Även de som jag känt i många år. Tur jag skriver i en femårsdagbok varje kväll. Men handstilen blir fulare och fulare. 😉

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s