Balkongliv i augusti

Det är kväll på balkongen efter en riktigt varm sommardag, jag sitter med något att dricka framför mig. Stora delar av dagen tillbringades här med arbete hemifrån. Det blev frukost, lunch och middag på balkongen även det.

Efter arbetsdagen besök på bryggan endast minuter bort, tre bryggor faktiskt, med förflyttning mellan dem i takt med solens vandring. Lika många Sommar i P1 hann jag lyssna på. De fick mig att tänka på meningen i livet. Ta vara på ögonblicket och uppskatta de goda stunderna.

Nu sitter jag i den ljumma kvällen mellan örter som sprider doft av rosmarin, salvia och timjan vid beröring på ena sidan och petunior vid den andra. Petuniorna har varit med om både torka och översvämning, det märks något på dem i sina balkonglådor. Pinnen bakom lådorna som håller dem på plats har nu varit med i ett par decennier, varje vår funderar jag på om det är dags att byta ut den, men ännu hänger den med. Jag uppskattar både ögonblicket och stunden, det gjorde jag även på bryggan med handen släpandes i det svalkande vattnet.

Jag funderar på om jag tänker olika ute på balkongen vid olika tider på dygnet. Morgonstund är det jag tänker på spontant när jag tänker på balkongen, nästan alla foton härifrån visar frukost. Ett piggt sätt att starta dagen, löftesrikt. Dagen får de bästa förutsättningar och solen visar sig från tidig morgon väcker en både vänligt och uppfordrande. Nu är det kväll och nog är tankarna annorlunda mot på morgonen. Ofta sitter jag på balkongen efter mörkrets inbrott med mitt te, summerar dagen, släpper tanken fri, vilar den.

Återvänder till tankarna om att ta vara på ögonblicket och stunden. Vilka uppskattar jag? Balkongtid är en sådan sak. Vill jag öka tiden, ja det vore skönt, men något enahanda om balkongtillvaro blev majoriteten av min tid. Det bör nog finnas olika typer av ögonblick och stunder att haka i varandra med olika innehåll, variation. Hitta det fina i varje ögonblick i varje stund. Det kommer snart ett nytt.

Medan jag suttit här har mörkret fallit, en ljus sommarnatt, dofterna känns tyngre och färgerna tycks dovare. Dags att koka te och tända ett ljus. Kvällen får gärna sträcka sig in i natten.

Annons

3 reaktioner till “Balkongliv i augusti”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s