Bryggbåt på Helgeå

I de djupaste av Göingeskogar i nordöstra Skåne gränsande till Blekinge och Småland ligger Denningarumsgård alldeles invid Helgeå som börjar i Helgasjön i Småland och mynnar ut i Hanöbukten.

Här finns djur som får, getter, grisar och olika hönsfåglar, andfåglar och strutsar en åsna finns även det. För den hungrige finns både café och buffélunch. Stugor och ställplats om en vill sova kvar en gårdsbutik finns även det. Inget av detta är målet för dagen utan en tur med bryggbåten på ån.

I fyra timmar kan dessa hyras med motor och passagerarna styr själva. Just denna dag syns inga andra bryggbåtar förrän vi vänder tillbaka och nästan är framme vid bryggan igen.

Solen gassar det är skönt med soltak, vattnet är spegelblankt där vi åker fram i den djupa skogen och alarna speglar sig i vattnet. Längs sidorna syns ormbunkar på ett ställe har en björk lagt sin krona i vattnet på andra ställen blommar näckrosor.

Inte en enda mygga syns till men ett stort antal blåskimrande trollsländor och skräddare som hoppar på vattnet. Båda dessa äter gärna just myggor.

En stund efter att vi lagt ut ser det ut som vi har förföljare, det stämmer. Fem änder simmar på i god takt efter bryggbåten. Då vi stannar för att äta den medhavda lunchen kommer de ikapp. De blir inte lottlösa. Änderna tackar för maten och vänder tillbaka. Kanske för att ta sikte på nästa bryggbåt.

Det är dags att vända tillbaka efter änderna, det går fortare eftersom det är nedströms.

Åter vid Denningarumsgård besöks djuren och en svalkande isglass var behagligt.

Den trollska skogen lämnas med bil på grusväg för att nå asfalt efter någon kilometer på den större vägen mellan Osby och Glimåkra. På väg mot nya äventyr.

Annons

6 reaktioner till “Bryggbåt på Helgeå”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s