Safaribåt på Helgeå

Genom Kristianstad rinner Helgeå som där passerar sjöar bland annat Hammarsjön.

Denna dag är det gott om plats på båten som saknar tak, bord och bänkar är brännheta. En guide kör båten och berättar om Kristianstads vattenrike, Naturum, Helgeå och det rika fågellivet och förekomsten av mal i Helgeå.

Påstigning är det nedanför Hälsoträdgården i Tivoliparken vid Tivolibryggan. Färden startar åt höger betande kor passeras flera av dem har gått ner i ån för att svalka sig. Kristianstads silhuett med vattentorn och kyrka syns tydligt över de öppna vidderna våtmark.

Båten passerar under flera broar under vissa får passagerarna ducka. Luften är alldeles stilla och vattnet likaså. Båtens fart svalkar något emellanåt. Vid öppnare vatten stannar båten en stund för att vända tillbaka och passera centrum och teatern alldeles vid strandkanten för att nå Hammarsjön. Sjön är översållad med näckrosor och längs kanten växer pilträd, vass en del blommor bland annat den giftiga gulstånds som betande djur kan dö av. Inga djur betar den och ingen vill få med den i höet som blir foder till djuren.

Från Hammarsjön vänder båten tillbaka och passerar teatern strax innan Tivolibryggan där vi klev på för två timmar sedan och nu går i land.

Avstigningen pekar rakt in i Hälsoträdgården som sköts av Kristianstads kommun och ideella. Det finns blommande rosor, lavendel, tistlar och mycket annat som fjärilar, bin och humlor och andra insekter dras till. Mitt i trädgården porlar en fontän på ett granitblock. Sittplatserna är många vid några syns Helgeå passera förbi.

Annons

3 reaktioner till “Safaribåt på Helgeå”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s