Ett varv runt Kungsholmen

Mälarpaviljongen

Varje sommar går jag minst en gång runt Kungsholmen och besöker mina tre sommarfavoriter. I år tänkte jag att de skulle bli fyra.

Juni var en varm månad  så även de första dagarna i juli, dagar lite för varma för denna slags promenad. Det kom en dag eller först en natt då regnet hördes utanför det luktade regn genom den öppna balkongdörren, fortfarande varmt. Himlen var mjölkvit med grå stänk ibland regnar det små droppar som inte gör någon större skillnad som följs av uppehåll eller ösregn. Ett fast varmt strilande regn som fungerar som dusch allt medan himlen behåller samma färg.

Min promenad går längs vattnet med första mål Solstugan, det är ganska tomt på andra flanörer. Några andra besökare finns det då jag sätter mig på terrassen under tak och blickar över Tranebergsbron. Fish and chips blir det för mig en väldigt välsmakande sådan. Regnet droppade då jag kommer, under tiden jag äter vräker det ner. Smattret på taket sveper in allting i samma rytm. Det doftar liv, det doftar våt natur.

Regnet avstannar jag passar på att göra mig i ordning för nästa bit av promenaden.

Mittemot Solstugan möts jag av en stockrosrabatt i allt från rosa till vinrött med inslag av andra färger som gult. Det påminner mig om hårda karameller i blandade färger.

Det är ett lager fukt jag vandrar genom med droppar av vatten, genom täta skogsdungar i djupt grönt. Några båtbryggor passeras en del båtar verkar vara ute på sjön medan andra ligger vid bryggorna.

Bredvid Restaurang Piren finns en badplats ett trädäck i etager med flera trappstegar ner i vattnet som har en inhägnad del för badare. Trädäcket är blött inte en enda solare men några pojkar i yngre tonåren som badar. Förstår att det är härligt att bada i då vattnet kommer ovanifrån när man är i det.

Piren har utsikt över Minneberg och Solna med sittplatser inne och ute med bänkar och bord längs med hela byggnaden. Mittemellan ute och inne som har både tak och glasväggar, väggarna kan sänkas ner kanske att taket också kan flyttas.

Därute är det jämnvått, sjöar har bildats på möblerna. Jag sitter i det där som är lite både ute och inne med något i glaset inte begiven på något att äta vare sig stort eller smått vilket annars finns på menyn.

Ljudnivån är trivsamt stimmig ännu finns gott om plats men det verkar bli fullt framåt kvällen. Ur högtalarna strömmar humörhöjande musik. En och annan båt passerar förbi.

Längs vattnet fortsätter jag några kilometer. Vattnet ligger stilla regnet skapar ständiga ringar som avlöser varandra.

Kiosken vid Stadshuset är stängd i detta osäkra väder. Pontonen, Trattorian och Orangeriet har öppet och många besökare. Mina steg tar mig vidare till det stopp jag tänkt lägga till på denna runda den gula lilla glasskiosken nedanför Kungsholmstorg som har kulglass och mjukglass. Inte så stort utbud men mycket god kvalitet och alltid någon smak jag tycker om. Här är det fri utsikt över vattnet det finns små cafébord och stolar och några soffor byggda av lastpallar. Denna dag har troligen regnet vunnit för luckan är stängd och alla möbler ihopplockade.

Promenaden fortsätter nu har det blivit kväll vattnet ligger spegelblankt den mjölkvita himlen har fått inslag av blått och det går att skönja solen.

Mälarpaviljongen blir det sista stoppet för dagen. De yttersta sittplatserna på pontonerna längst ut är det tomt för det är vått av regnet. På land och den första pontonen som har tak är det alldeles lagom med besökare. Samtalsnivån liksom musiken håller en trivsam nivå. Vyn över Södermalm, Långholmen och Västerbron är svårslagen. Träden och planteringarna inne på Mälarpaviljongen gör den till en fröjd för ögat det känns ombonat och mysigt. Det blir en enkel fika för den som vill finns en gedigen meny med både mat och fika.

Vid sista biten hem ser jag färgglada vindsurfare ute i vattnet himlen börjar spricka upp om ett par timmar går solen ner.

Solstugan
Tranebergsbron
Restaurang Piren
Piren
Mälarpaviljongen
Mälarpaviljongen
Mälarpaviljongen
Annons

10 reaktioner till “Ett varv runt Kungsholmen”

 1. Kungsholmen runt är en underbar promenad, brukar gå runt Kungsholmen några gånger per år, främst under höst, vinter eller våren. Arbetar fö på Kungsholmen sedan 2005 då min arbetsgivare flyttade dit.

  Gillad av 1 person

 2. Tack, för promenaden! Södermalm runt har jag gått men aldrig runt Kungsholmen. Solstugan känner jag igen och Norr Mälarstrand förstås. Finns det några passager som är lite svårare och genar du någonstans?

  Gillad av 1 person

  1. Genar gör jag inte någonstans. Det är svårare vid Fredhäll där går jag bitvis på slingrig stig med nivåvariation och bitvis ovanför på vägen. Det går så att säga att korta av rundan och vika upp en gata någonstans.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s