Ett par dagar i Oslo

Det är en ljum julikväll när jag anländer Oslo med buss till busstationen installerar mig på hotellet strax intill och travar ut på Karl Johan endast några steg bort och äter mat i all hast.

Solen skiner och vädret verkar inte alls bli så dåligt som det sagts i väderleksrapporten när jag vaknar nästa dag. Nästan genast kommer jag till café cathedral i de gamla basarerna som omgärdar Oslo Domkyrka. Domkyrkan stod klar 1697 mycket har hänt med den sedan dess. 1814 hölls Norges första nationella val i domkyrkan.

Jag strosar vidare på paradgatan Karl Johan förbi Norges parlament, Stortinget, och vidare förbi butiker, restauranger och caféer. Jag slås av vilka enorma planteringar det finns längs hela gatan vid Stortinget med toner i blått i andra ändan mot slottet och Nationaltheatret  går det i djupt rött. Även på platsen bredvid teatern och ner mot tunnelbanestationen är rabatterna överdådiga och främst i rött. I den stora parken mitt på Karl Johan mellan Stortinget och teatern finns vanligtvis en stor damm där jag tidigare vadat omkring och svalkat fötterna eftersom det vid samtliga mina tidigare besök i Oslo har varit värmebölja. Nu är dammen tom på vatten, det gäller samtliga fontäner och dammar i Oslo jag ser inte vatten i en enda.

Nedanför slottet ligger universitetet med en mönstrad stenläggning framför och rabatter i gult och blått.

Jag går upp för backen till slottet och förbi det genom Dronningparken en del av slottsparken. Vid sidan av slottet finns inbjudande vita trädgårdssoffor framför vita hortensior som vänds mot planteringar i rosa och vinrött.

När jag går nerför backen bakom slottet funderar jag på varför jag inte trott på väderleksrapporten. Det börjar regna först ett fint ljummet sommarregn, sedan kommer kylan, det börjar ösregna och åska. Min regnjacka och tjocka kofta är kvar på hotellet. Jag skular under träd men när de blivit helt regnmättade blir det våtare under ett träd än under bar himmel.

Jag är strax vid Frognerparken en park öppen året runt dygnet runt utan avgift i denna park ligger Vigelandsparken. Det finns ett café vid ingången till Frognerparken och ett vid bron med alla Vigelands statyer som är ingången till den delen av parken. Medan det regnade hann jag besöka båda dessa trevliga caféer.

Efter ett tag avtar regnet och åskan försvinner bort fördelen är att besökarna är färre. Längs hela bron finns en mängd statyer föreställande kvinnor, män och barn i olika sinnesstämningar och göromål. Nedanför bron finns en rund yta alldeles vid vattnet, den är helt omringad av statyer föreställande mindre och större barn.

Innan Monoliten passeras en stor fontän som i år är tom på vatten. Statyerna föreställer män och kvinnor, marken är täckt av en geometrisk mosaik. Det är trappa upp till Monoliten med en pinne i mitten täckt av olika människofigurer och runtom finns statyer i olika våningar i en trappa föreställande kvinnor och män i livets olika åldrar från barn till gammal. Smidesgrindarna in till Monoliten föreställer på ena hållet kvinnor och på det andra män. Här har jag varit ett antal gånger vid det här laget, som ung vuxen skrämdes jag något av statyerna det gör jag inte alls numer fascineras istället och kommer troligen tillbaks en annan gång. Det finns mer att upptäcka och vid olika skeden i livet syns Vigelandsparken på olika sätt.

Det är dags att vända åter in mot centrum, nu är det soligt igen. Jag går via den mycket moderna stadsdelen Tjuvholmen som har både bad och båtplats. Intill ligger Akkersbrygge med utsikt över vattnet och centrum och ett antal restauranger. För mig blir det en glass vid Paradisgelato, en vagn som står vid kanten. Riktigt god gelato som jag gärna skulle besökt hemma i Sverige.

Inte heller vid Rådhuset finns det vatten i fontäner, jag passerar förbi och är uppe på Karl Johan. I höjd med Stortinget blir det middag vid ett trevligt bord på uteserveringen.

En kort paus på hotellet så tar jag den mycket korta promenaden till Operan vid vattnet. Den ligger alldeles intill centralstationen och Munchmuseet. Solen håller på att sjunka det ger ett fint ljus när jag vandrar upp för operans böljande tak. Hit upp är det öppet och gratis att gå. Utsikten är magnifik över vattnet och nya moderna delar av Oslo liksom äldre. Huset i sig en vit arkitektonisk upplevelse något av en egen värld lite på distans från allt som sker nere på marken uppe på taket.

Kvällen är lång och ljus men det är tid att avsluta den för imorgon reser jag vidare till Köpenhamn.

Annons

3 reaktioner till “Ett par dagar i Oslo”

  1. Frognerparken och därmed Vigelandsparken har jag besökt några gånger, men det slår mig att det var väldigt länge sedan jag besökte Norge och även Oslo för den delen. Under de senaste 10 – 20 åren har det bara blivit yrkesmässiga besök, har tittat på olika fordon och hållit föredrag om än det ena än det andra. Det senaste privata besöket var nog i slutet av 90-talet.

    Gillad av 1 person

  2. Tack Sissella för alla fina bilder från ditt Oslobesök! Statyerna är så fascinerande och några kan säkert kännas underliga och lite skrämmande, ser jag nu på dina bilder. Jonglerar mannen med spädbarnen eller anfaller de honom skrattande? Jag längtar så efter att komma dit så småningom. Jag har faktiskt min son i Oslo. Hmm. Ändå var det väldigt länge sen jag var där. Jag minns också blomsterprakten sist jag var där och den vackra stenbeläggningen. Och en annan sak: specialdesignade gatubrunnslock, kumlokk, som det heter på norska. De fanns i centrum, så vackra. Än en gång: stort tack för att du visar en del av vackra Oslo!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s