Ett par timmar i Uppsala

En kall regnig förmiddag mitt i veckan i början av juni har jag ett par timmar för en promenad i Uppsala.

Vid resecentrum och stationen finns en liten Järnvägspark med färgglada blommor under en allé av träd. Resecentrum består av relativt unga byggnader men Edelsvärds gamla station från 1869 finns även den i sin gula prakt. Många är de stationer han ritat exempelvis Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping.

Jag tar Kungsgatan bort från resecentrum vet att Fyrisån finns till vänster medan tågen hörs. Efter några minuter framme vid Linnégatan tar jag vänster och går längs med Linnéträdgården. Detta är Sveriges första Botaniska trädgård från 1655. Linné kom hit 1741 och fick trädgården att blomstra. Carl Hårleman anlitades för att bygga om trädgård och hus. Efter Linnés död flyttades den Botaniska trädgården till Slottsträdgården. Huset blev istället bostad för universitetets director musices. De sista som bodde i huset i den egenskapen var Hugo Alfvén och Marie Kröyer. 1802 blev trädgården parkområde, 1923 återinvigdes Linnéträdgården och blev 1935 statligt byggnadsminne. Trädgården är stängd då jag kommer hit strax innan 10. Det är mer än en timme till öppning. Genom grinden syns en del av trädgården.

Det regnar och är blött ingen idé att stå kvar. Jag går ner till Fyrisån som rinner genom hela stan.

Flera vackra broar löper över Fyrisån många rikt utsmyckade med blommor. Blommar gör även kastanjeträden och häggen längs med åns kanter bland frodiga gamla träd av olika sorter.

Från bron jag tar syns domkyrkan på sin höjd över Uppsala denna gotiska katedral från 1435 där ärkebiskopen har sitt säte.

På väg mot centrum och domkyrkan passerar jag Saluhallen från 1909, inte heller den öppen. Uppför backen nås strax domkyrkan med ett antal byggnadsställningar. En liten grupp står utanför och kyrkan är nog öppen. Jag bedömer att det inte riktigt finns tid att gå in fortsätter mot slottet, efter att ha sett Carolina Rediviva en del av universitetsbiblioteket, genom parken så finns slottet där. Slottet är från 1500-talet inrymmer konstmuseum och landshövdingens residens. När jag vänder mig om har jag utsikt över domkyrkan från andra hållet än från bron tidigare. Bakom slottet ligger den Botaniska trädgården vyn över den uppifrån slottet är storslagen. Maj-september är grinden öppen 7-21 in i trädgården bara att kliva på. Carl Hårleman ritade trädgården på 1750-talet som en barockträdgård till slottet. 1807 invigdes den som botanisk trädgård efter att växterna flyttats från den gamla. Ett orangeri byggdes även det och efter det har trädgården successivt vuxit. Barockträdgården och orangeriet-Linneanum är kulturminnesmärkta.

Nedanför slottet tar jag mig genom parken med sikte på stadsträdgården vid Fyrisån. Trädgården har funnits här sedan 1800-talet. Här sprakar det av blommande tulpaner och syrener. Parken är öppen bara att trava på när som helst. Nu tilltar regnet och fukten tränger sig på. Förbi en tulpanrabatt i vitt därefter en fontän går jag för att nå utgången.

Alldeles intill finns en bro jag går över tar till vänster och går in på Güntherska konditoriet ett anrikt gammalt café med både butik och café här finns bullar, bakelser, pizza och annan lunch och så klart te och kaffe och mycket mer. För mig blir det en plats inomhus det finns inglasade platser utomhus med utsikt över de blommande kastanjerna och ån.

På några minuter är jag tillbaka vid resecentrum där promenaden både började och slutade.

Annons

3 reaktioner till “Ett par timmar i Uppsala”

  1. Min yngre bror, har bara en bror, bor i Uppsala, så jag är där ett par gånger per år, ska faktiskt dit på fredag. Måste medge att jag gillar Uppsala, men ska man njuta av staden till 100% bör man nog tillhöra Universitetsvärlden, staden är väldigt präglad av universitetet.

    Gillad av 1 person

      1. Uppsala är väldigt påverkat av sitt Universitet, skulle ”utomjordingar” en natt hämta alla som har med Universitetet en natt skulle det direkt märkas på stan, samma sak i Lund, Linköping och Umeå. Skulle samma sak hända i Stockholm skulle det inte märkas.

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s