Brunnsviken runt när grönskan är ung

Denna söndag i mitten av maj blir det soligt först en bit in på eftermiddagen. Då beger jag mig till Brunnsviken börjar min promenad vid Stallmästargården i Hagaparken.

Nedanför backen som leder till Koppartälten ligger en ung familj med Kanadagäss som blickar ut mot vattnet. Jag fortsätter med vattnet på min högra sida, passerar ett par öppna kiosker. Något överraskad men glad konstaterar jag att det är vitt av vitsippor fortsatt i slänter och backar och in bland träden hela vägen runt Brunnsviken.

Gustav III:s paviljong och ekotemplet möter jag ganska snart. Det gröna ekotemplet uppe på höjden med öppna sidor mer bara tak, golv och pelare lockar mig alltid. Inifrån templet är utsikten över paviljongen och parken bedårande.

Träden har fått sina löv grönskan är skir och fräsch. På andra sidan vattnet syns Naturhistoriska Riksmuseet och Bergianska trädgården.

I Bergshamra passeras ett flertal blommande äppelträd innan Bergshamra Koloniförening visar upp sig med utsikt över Brunnsviken på ena hållet och höghus på det andra.

Alldeles nere vid vattnet och direkt kontakt med en brygga ligger Café Sjöstugan som håller öppet när jag går förbi.

Japanska dammen är det jag först besöker i Bergianska trädgården. Rhododendronen blommar ännu inte. Löktrappan alldeles i närheten av Rhododendronen är i full blom. Härifrån syns den Italienska terrassen som har strategiskt läge för sikt över Brunnsviken.

Växthuset med dess näckrosor hoppar jag över. Gamla Orangeriet med sitt trevliga café håller på att stänga kl 17 när jag tittar in. Tittar på mig gör istället en nyfiken ekorre. Odlingsbäddarna i systematiska avdelningen och köksträdgården är mer eller mindre tomma men förberedda för säsong.

Nu är det soligt och fint det glesnar bland andra personer som syns till det har inte varit trängsel någonstans men nu upplevs det nästan tomt.

Sista biten tillbaka till Stallmästargården traskar jag på i god takt. Bredvid Stallmästargården i den gamla väntsalen huserar nu Boule Bar betydligt mer inbjudande än det var tidigare. Det är egentligen lite för kyligt för att sätta sig ute och fika med utsikt över vattnet men jag gör det ändå innan jag hämtar cykeln och trampar på hemåt.

Annons

5 reaktioner till “Brunnsviken runt när grönskan är ung”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s