Södermalm runt och Långholmen

Över Västerbron med utsikten över Stadshuset, Riddarholmen och Norrmälarstrand trampar jag cykeln. Nästan över på andra sidan passeras Långholmen där de flesta båtarna ligger på land och kanalen är i stort sett tom.

Cykeln ställer jag på Långholmsgatan tar trappan ner till vattnet och går till vänster. Nästan omedelbart ser jag bron till Reimersholme men håller mig till Södermalm. På uteserveringarna vänder gästerna ansiktena mot solen. Ett par serveringar ligger på vattnet Loopen är öppen medan Pontonen meddelar att de öppnar 29 april.

I Tantolundens koloniträdgårdsområde blommar vårlökar längre fram på slänterna står stolta vitsippor även precis utslagen magnolia finns i koloniträdgårdarna. I vattnet finns både brygga och hopptorn med utsikt mot höghusen på Liljeholmskajen.

Strax nedanför Årstabron finns flera matvagnar på en grusplan solen gassar en glass lockar men det blir istället en strut med pommes. Medan jag väntar åker jackan av och solglasögonen på. Pommesen är varma perfekt krispiga med tydlig sälta.

Ungefär i höjd med Eriksdalsbadet är de slut på andra sidan vattnet syns Nacka.

Vid Barnängsbryggan är endast någon kvist på körsbärsträdet i blom. Det är alltid någon vecka senare än på Bysistorget och i Kungsträdgården. En liten mjukglass blir det i kiosken. En äldre man i kön framför mig tappar körkort, färdtjänstkort och bankkort utan att märka det. Jag plockar upp och lämnar åter hoppas att det inte händer honom igen.

Strax kommer Viking lineterminalen utsikten över Gröna Lund, Skeppsholmen och Gamla stan är slående annars är denna kraftigt trafikerade sträcka inte så rolig.

En liten avstickare uppför trapporna och sedan vägen till Bysistorget blir det. Där blommar körsbärsträden allt är utslaget.

Åter nere på Södermälarstrand når jag snart Långholmen efter att ha beundrat Riddarholmskyrkan, Stadshuset och Norrmälarstrand på andra sidan.

Över Långholmen strosar jag lite planlöst går förbi ett antal båtar på land. Caféet Stora Henriksvik med sin trädgård ner mot vattnet är stängd eftersom klockan passerat 17. Några steg bort ligger Långholmens koloniträdgårdar med anor sedan 1837. Några personer är här och arbetar. Det spirar och grönskar så smått och vårlökar i full blom.

I gamla fängelset finns både värdshus, café, hotell och restaurang. Foajen är inbjudande här sätter jag mig för att ladda mobilen och mig själv.

Annons

2 reaktioner till “Södermalm runt och Långholmen”

  1. Lång och härlig vandring med dig! Tack för den. Södermalm är min stadsdel men det är nu 52 år sedan jag flyttade från Stockholm och staden har förändrats på många sätt. Jag lekte i Tantolunden och cyklade fritt på Söder som barn och promenerade överallt. Nya Maria och Högalidsskolan var mina skolor 2-9. Härligt med minnen som poppar upp och dina vårbilder av den vackra staden som jag senast besökte i mars månad i år.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s