Inlyssnande och lyhörd

Just så vill vi att du skall vara inlyssnande och lyhörd. Så står det ofta i platsannonser och det talas positivt om dessa egenskaper hos chefer, medarbetare och företag i förhållande till kunder och gäster.

Vem vill ha en lyhörd bostad?

Var sak på sin plats och rätt egenskap vid rätt tillfälle.

Är det verkligen lyhördhet som efterfrågas? Innebär det samma sak som med en lyhörd lägenhet att saker hörs både det som önskas och annat som inte går att värja sig emot. Vissa hemligheter får man såklart reda på och verkligt inhörande i andras liv vilket kan gå att handla strategiskt efter i vissa fall utefter vilken information som framkommit.

Inlyssnande att aktivt lyssna på andras argument, känslor och vilja det är en tilltalande egenskap. Lyssna och ta sig tid samt att bry sig om andra människor på detta sätt.

Vad händer sedan?

Den frågan ställer jag ofta när någon beskriver sig som inlyssnande och lyhörd. Vad händer med informationen som samlats i ett mänskligt ämbar? Kanske rinner en del ut omedelbart genom botten eller över kanten då det är överfullt, eller inte. Finns det motstridiga saker i allt som lyssnats in? Vad händer då? Får alla som de vill eller kanske ingen?

Några är säkert nöjda med att ha blivit lyssnade på de flesta troligen inte nöjda med enbart det utan väntar på en fortsättning efter att ha tagit någons inlyssnande och lyhörda förmåga i bruk. Någonstans finns en förväntan.

Frågan är vad händer sedan när någon varit inlyssnande och lyhörd och vad händer med den personen som bär all informationen?

Annons

En tanke på “Inlyssnande och lyhörd”

  1. Lyhörd uppfattar jag så att man också registrerar det som inte sägs, dvs kroppsspråk, mimik och ”vibbar”. Vad man gör eller hur man reagerar på uttalade och outtalade signaler beror förstås på vilket budskap man mottar. I bland behöver den pratande bara låna ett par öron, i bland krävs ett ingripande av något slag.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s