Pilane skulpturpark

Denna septembermorgon lämnar jag Helsingborg och kör norrut mot Göteborg. Luften är klar och frisk en och annan passerar förbi på trottoaren med en rykande kaffemugg i handen. Jag ser upp mot Kärnan det går att förväxla denna sena höstmorgon med en tidig sommarmorgon på väg söderut, men nu är jag alltså på väg norrut.

Sedan länge har vi alla anpassat oss till avstånd mellan människor på grund av pandemin, det här med avstånd skulle jag önska mer av även i trafiken.

I Kungsbacka blir det paus för lunch dagens lax smakade utmärkt. Jag kör förbi Göteborg och Stenungssund passerar broarna över till Tjörn. Tjörnbron imponerar på mig varje gång med dess höjd och vackra pyloner. Vid ett tillfälle då jag passerade hängde det en helikopter precis i jämnhöjd i luften sidan om bron.

En stund senare och efter att svängt av från de större vägarna når jag Pilane gravfält som nu är skulpturpark. Nya skulpturer och konstnärer varje år men högst upp står Jaume Plensas staty i glasfiber och marmorpulver, Anna, alltid med sitt vita ansikte som syns överallt ifrån.

Det första konstverket får mig att tänka på Ahlgrens bilar. Nästa som fångar min blick ser ut som en fladdermuspojke som tänker lära sig flyga, men vad vet jag om vad han tänker eller vill. Pojken kanske redan kan flyga och har helt andra planer?

Promenaden fortsätter uppåt med utsikt över vatten, kobbar och skär med träd och grönska. Högst upp vid horisonten står en man i brygga nedanför honom finns en knut en bollknut. Jag rundar mannen i brygga och ser då honom och i fjärran kvinnoansiktet som blickar över allting, vid sidan ligger det en knut. Jag går neråt.

Träden är gröna på marken blommar ljungen i lila så klipporna färgas en del gräs är ännu grönt medan annat bytt färg till en skala mellan vitt via beigt till brunt.

Efter att varit högst upp och tittat nära på Anna är mitt besök slut jag går neråt och ut genom trägrinden till bilen. Jag vänder mig om och tittar på kvinnan som blickar över allt och undrar vad hon ser?

Annons

6 reaktioner till “Pilane skulpturpark”

  1. Jag måste ta mig dit någon gång, har sett bilder på statyerna på olika bloggar. Den där killen med vingarna gillar jag mycket. Mannens brygga är speciell, med händerna mot himlen. Bollknuten har jag hemma i soffan, en stickad variant. Jättesnygga foton!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s