Sofiero och Norrviken

Norrviken

Det är en strålande sensommardag i början av september i Helsingborg idag är det inplanerat besök på Sofiero strax norr om Helsingborg och Norrvikens trädgårdar strax norr om Båstad.

Sofiero slott öppnar 10.00 jag liksom ett antal andra är där i god tid innan öppning. Det dröjer ändå någon timme innan det fyller på ordentligt med besökare.

Sensommarblomningen är frodig med mycket färg och stora sjok av blommor, köksträdgården prunkar, dahliakvarteren i sin fulla prakt med många olika färger. Det är trädgårdsveckor på den kungliga fotbollsplanen visas olika idéträdgårdar där gräset är daggvått och mina fötter blir riktigt våta.

Jag går vidare och tittar på utställningen om kronprinsessan Margaretha som genomsyrar hela trädgården och lagt mycket av grunden till att den ser ut som den gör. Hon ändrade även inredningen i slottet till ljus från mörkt starkt inspirerad av arts and crafts.

En våning upp i slottet visas en utställning om evigt mode och att på olika sätt återbruka gå från det snabba modet med korta säsonger till långsammare. Här finns ett par av danska kronprinsessan Marys klänningar liksom den klänning Alice Bah Kuhnke hade på Nobelfesten 2018 av återvunnet material från Remake Sthlm, Stockholms stadsmissions klädmärke, bland annat.

På baksidan av slottet ligger glasverandan med hänförande utsikt över parken, Öresund och Danmark där Kronborgsslott syns. Det råder en stilla frid. Här blir det rimmad lax och dillstuvad potatis till lunch. Efter en titt i slottsbutiken och en glass i kiosken utanför slottet åker jag vidare till Norrvikens trädgårdar.

Det är länge sedan jag senast var här, vädret är perfekt för trädgårdsbesök ca 20 grader klart och friskt, vindstilla och solsken.

När jag parkerat går jag längs gången upp till trädgården med vattnet till höger. Innan trädgården ligger Chocolaterian som jag besöker innan jag går vidare. Det är gott om sittplatser inne och ute både framför och bakom huset. Det är naturmaterial och färger i vitt till brunt som gör det avskalat men samtidigt gemytligt.

Den breda gången kantad ömsom av träd och blommor leder till Villa Abelin med ett café och utställningslokal. Nu visas I gläntornas ljus med Bea Szenfeld, Gunnar Kaj och Karin Wiberg som fortsätter i andra lokaler runtom i trädgården. I bigården finns Hanna Wendelbo representerad.

Bakom Villa Abelin finns flera växthus, spegeldamm, bigård, japansk trädgård och överallt skymtas vattnet utanför trädgården. Det finns en renässansträdgård med formklippt buxbom bakom Villa Abelin.

Trädgården känns avskalad och harmonisk jag vill stanna i ögonblicket på plats efter plats i trädgården och växthusen. Inne i villan går materialen i ljusa toner.

En plats som skänker lugn för att ge energi.

Jag lämnar 17.00 när trädgården stänger och åker mot Helsingborg med en liten avstickare till Skummeslövs strand där många hade sommarställen då jag växte upp. Där parkerar jag som flera andra på stranden och går ut på den stora och mycket stabila piren. Solen häller ner sina strålar några badar i ljuset och vattnet.

Solen har börjat dala över Bjärehalvön där jag var för en stund sedan på Norrvikens trädgårdar.

Dahliakvarteren
Sofiero
Idéträdgård Sofiero
Idéträdgård Sofiero
Nobelfestklänning 2018
Kronprinsessan Mary av Danmarks klänningar
Sofiero
Sofiero
Villa Abelin Norrviken
Norrviken
Norrviken
Norrviken
Skummeslöv strand

Annons

5 reaktioner till “Sofiero och Norrviken”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s