Runt Kullahalvön och trädgårdar i Helsingborg

Mölle

Första helgen i september befinner jag mig i Helsingborg, det är strålande sol känns som sommardagar men kvällarna och nätterna är kyligare. Naturen är frodigt grön ännu inga höstfärger sensommarblommorna står i högform.

Denna lördag är Fredriksdals friluftsmuseum och Ramlösa brunnspark på schemat. Vad jag inte vet är att det denna lördag genomförs maraton i Helsingborg som kommer passera båda mina besöksmål. Det visar sig flyta på problemfritt.

Fredriksdal ligger knappt två kilometer norr om centrum, här finns botanisk trädgård, engelsk park, fransk park, köksträdgård, smådjur, stadskvarter och såklart friluftsteater. Under sommaren spelas det teater som sänds på svt under trettonhelgen. Förr var Nils Poppe chef för teatern han finns som staty alldeles intill den. 

10.00 öppnar Fredriksdals friluftsmuseum, då är jag på plats. Det är daggvått i gräset vid utomhusutställningen om Blomsterbönder med fina foton och texter som återfinns i boken med samma namn antar jag. Utställningen visas bredvid välmående köksträdgården och kryddträdgården, en fin skörd ser det ut att bli.

Denna trädgård har jag besökt förut det har jag däremot inte med Ramlösa brunnspark. Jag möter upp mitt sällskap och åker några kilometer söder om centrum till skillnad mot Fredriksdal är det här gratis att både parkera och gå in i parken.

Vi hittar järnkällan där det en gång tappats vatten. Numer fungerar det på annat sätt då vatten hämtas från källan i Ramlösa och tappas på flaskor.

I parken som är kulturminnesskyddad finns byggnader från den anrika brunnstiden bevarade och inhyser idag både bostäder, kontor och förskola. Husen är välhållna det är lätt att hitta det gamla lasarettet och varmbadhuset till exempel. Det är en stillsamplats att vandra omkring i på en halvtimme eller så hinner en se det mesta.

Solen fortsätter att stråla vi bestämmer oss för att köra runt Kullahalvön, genom centrum med Danmark skymtande andra sidan vattnet fortsätter vi norrut passerar därefter Sofiero slott och Kulla Gunnarstorp. Sedan kommer Viken. Ett antal stora växthus syns och jag undrar om det är där Vikentomaterna odlas som ibland finns i affärerna i alla möjliga färger och former.

Strax når vi Mölle som denna dag är välbesökt om än inte som mitt i sommaren. På Hamnkrogen serveras de absolut största räkmackor jag någonsin sett och de smakade fantastiskt. Från Hamnkrogen syns utsiktspunkten nedanför Kullens fyr. Fyren lockar inte idag men utsiktsplatsen är synd att missa så dit åker vi. Solen glittrar i vattnet Mölle syns tydligt här ovanifrån i fonden skymtas Danmark.

Längs den smala slingrande vägen vänder vi nedåt igen genom den gröna lövskogen. Nu åker vi till den andra sidan av Kullahalvön och siktar på Arild där vi äter glass i hamnen och blickar ut över Bjärehalvön. Enstaka personer badar och någon ligger i lä och solar.

Dagen har blivit ganska lång det är dags att vända tillbaka till Helsingborg där solen skiftande i rosa och orange sänker sig ner mot Själland.

Fredriksdals friluftsmuseum
Blomsterbönder
Nils Poppe
Fredriksdal
Ramlösa brunnspark
Järnkällan Ramlösa
Ramlösa
Ramlösa
Ramlösa brunnspark
Kullahalvön

Annons

6 reaktioner till “Runt Kullahalvön och trädgårdar i Helsingborg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s