Ledarskap eller vad handlar det om?

Det handlar om ledarskap, jag är ingen influencer sa den unge mannen vid vårt samtal om makt, ledarskap och chefskap.

Lite överrumplad blev jag och sa att det skall jag ta med mig och fundera vidare på.

Samtalet flöt fortsatt kring gängse frågor om ledarskap och chefskap och var han befann sig som styrelseledamot.

Hur tänker du kring detta du sa om att du inte är influencer sa jag efter en stund. Vad är skillnaderna mot ledarskap? Han svarade att ledarskap handlar om att vara en förebild, med det kommer ett helt annat ansvar än för en influencer som påverkar men relationerna är mer anonyma och utan ett påtagligt konkret ansvar. Till båda kopplas makt replikerade jag.

Ord som chef, ledare, förebild och sedan några år influencer inrymmer så mycket och betyder olika saker från individ till individ. Det kan handla om inordning och hierarki eller makt. Någon eller några bestämmer av en eller annan anledning medan andra följer av en eller annan anledning. Arbetsplatsens organisationsuppbyggnad sätter ramverket och olika personer rekryteras till chefer och ledare. För styrelsepositioner ges personer förtroendet genom val. Vem som bestämmer i kompisgänget, på skolgården eller i sociala media följer andra logiker.

Oavsett finns detta gemensamt att det är föränderligt, vem som styr, leder, bestämmer eller influerar och vilka som följer kan se annorlunda ut ganska snabbt eller efter längre tid.

Den unge mannen fick mig att fundera över vilka råd och lärdomar har jag fått med mig längs vägen.

När jag var strax över 20 år gick jag en reseledarutbildning för bussresor vilket jag sedan kom att arbeta som parallellt med andra arbeten under flera år. Både utbildningen och jobbet har jag tänkt tillbaka på i ledarsammanhang många gånger.

Bland de som gick utbildningen tillsammans med mig fanns många olika personligheter och kompetenser, den roliga killen med bakgrund från charterbolagen och den avhoppade språkläraren bland flera.

En uppmaning fick vi med oss, var er själva, det är det ni har att jobba med. Så väldigt sant och vad hjälpte det mig när jag stod i München med trasig buss vid två tillfällen att det fanns de som var roligare än jag och bättre på språk än jag när de fanns på sina jobb någon annanstans i Europa kanske med egna saker att lösa för stunden. Det var ändå jag som tillsammans med chaufförer och jour i Sverige fick lösa situationen.

Den positiva återkopplingen som kom från olika håll efter detta var viktig för det fortsatta arbetet framåt.

Något annat som togs upp innan vi gav oss ut på vägarna var att det finns ett ansvar hos alla. Är något inte till belåtenhet under resan, tala om det innan vi är tillbaka i Skåne, då finns det en chans att åtgärda sedan är det för sent. Det har hänt att jag tänkt just så i helt andra sammanhang, säg till innan vi är tillbaka i Malmö eller Helsingborg då har jag en möjlighet att påverka läget.

Vid resans slut skiljs man åt, slutet poängterades hur viktigt det är. Sista intrycket är det som följer med, det första går att reparera.

Varför gör jag detta klagade jag i en retorisk fråga till min syster i ett ganska tungt uppdrag jag hade. Rappt svarade hon att du vill påverka och är ansvarstagande. Det fanns inte mycket mer att säga då det var en adekvat beskrivning av situationen. En tystnad uppstod, aktiv tystnad, mina tankar lade sig på plats i den tysta närvaron av någon annan. Är det värt det? Det måste avgöras i olika situationer. Ofta är det värt det men inte alltid. Det tarvas självkännedom för att bedöma om ens kapacitet och kompetens tillsammans med självförtroendet och självkänslan står pall för ibland oerhört tuffa utmaningar som kan te sig oöverkomliga. Självrespekten är det som gör att den egna personen inte pressas allt för långt utan ibland är det dags att finna en annan väg.

Söka sig vidare kan ha olika anledningar, en tidigare kollega sa att han var redo för just det. Ändå inte ett lätt beslut vad jag förstod. Det handlade om att han visste vad han hade men inte vad det nya skulle innebära. Du vill ha någonting att bita i bara det inte är gräs föreslog jag. Till syvende och sist är det ändå vad ledarskap handlar om ansvarstagandet i alla situationer.

Några gånger om året besöker jag skomakaren som även slipar knivar för att ta hand om just skor och knivar. Du sparkar på dig själv därför går dragkedjan på stövlarna sönder sa han och uppmanade mig att gå annorlunda. Ändra gångstil visade sig svårt, förmodligen hade jag behövt en ledare som visade hur och återkopplade framsteg och kritiserade motsatsen.

När jag hämtade knivarna som nu var knivskarpa och beundrade det kunniga hantverket, tänkte jag att just så fungerar ett positivt ledarskap det tar fram de allra bästa delarna i andra människor liksom i sig själv.

Annons

En tanke på “Ledarskap eller vad handlar det om?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s