Sommardag på Djurgården

Blockhusporten

Termometern visar drygt 25 grader solen skiner stundom bakom moln men oftast från en klarblå himmel. Den stillsamma blåsten sätter luften i rörelse till skillnad mot de tidigare dagarna när luften stått stilla.

Idag cyklar jag längs Norrmälarstrand förbi Stadshuset vidare till Riksdagshuset och förbi det sedan passeras Operan och Kungsträdgården på väg till Strandvägen som tar mig till Djurgården. Cykeln parkerar jag andra sidan bron vid Nordiska museet det finns plats i ett cykelställ och fler platser kvar.

Mittemot museet finns de sedvanliga rabatterna i olika färger som ger en mångfärgad förgrund till vattnet bakom. På gräsmattan solar några.

Min promenad kommer att följa vattnet runt Djurgården en avstickare till Rosendalsträdgård blir det förstås. Idag finns det svängrum mellan besökarna och lediga bord men jag väljer att hoppa över kön in i caféet och tar en titt i butiken.

Bredvid trädgården ligger det lilla slottet Rosendal med den stora porfyrvasen utanför, planteringarna runt vasen går just nu i röda toner.

Strax är jag nere vid vattnet igen och går längs kanalen tills den möter öppet vatten. Där blir det en paus på café Blockhusporten. Måsarna skriker och båtarna passerar som flyktiga grannar. Det finns både sol och skugga att söka sig till vid de små caféborden och gott om plats med liten kö till kassan. Andra sidan vattnet syns Nacka strand, längs den utsikten fortsätter promenaden mot Waldemarsudde.

Nacka övergår i Södermalm i takt med att doftstråken skiftar mellan fläder, schersmin och kaprifol.

Trappan vid Waldemarsudde tar mig till terrassen där jag sätter mig och tittar över trädgården och vattnet. Det pågår en vigsel i trädgården så jag lämnar och går vidare. På uteserveringen nedanför slottet sätter jag mig för en tankepaus. Flertalet bord är lediga och vid andra förs lågmälda samtal i små sällskap. Bakom träden ligger båtar vid hamnen. Bredvid mig finns en tunna jag sträcker ner handen i den och känner doften av rosmarin och pelargon.

Ingen kö finns till vare sig Skansen eller Gröna Lund då dessa passeras. Utsikten skiftar från Södermalm till Skeppsholmen och Gamla stan samtidigt som fler museum passeras som Spritmuseet och Vasamuseet.

Åter vid cykeln konstaterar jag att solen gjort avtryck på huden jag är glad att jag under hela promenaden haft min mysse från Katthult på mig.  

Rosendalsträdgård
Porfyrvasen Rosendalsslott
Waldemarsudde
Waldemarsudde
Annons

5 reaktioner till “Sommardag på Djurgården”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s