Vårgrönskande Göteborg

Tåget rullar in i min tidigare hemstad, Göteborg. En kort promenad och jag är framme vid hotellet.

Ett litet stenkast bort andra sidan Drottningtorget utanför Centralstationen ligger Trädgårdsföreningen. Helt fritt att gå in, entrén är öppen. Jag tar yttervarvet runt parken och börjar längs kanalen. De stora gamla kastanjerna blommar några doppar sig nästan i vattnet.

Inne i parken ståtar en fontän med blommor runtomkring härifrån syns det glaspalatslika palmhuset. Utsikten är lika god från andra sidan med sitt stenparti. Jag vandrar vidare bland blommande azaleor och rhododendron i en mängd olika färger.

Fika blir det på Rosencaféet trots att rosariet ännu inte blommar.

Den här tiden på året är som tonårstid det känns som att allt blommar, men det är mycket som redan gjort det och annat som kommer att komma.

Att besöka sin före detta hemstad som lever vidare utan mig, är som att komma hem men ändå inte. Ramarna finns där men innehållet har förändrats.

På väg tillbaka till hotellet passeras Brunnsparken med en rejält mustig plantering av mörklila och orangea tulpaner tillsammans med liljor. Det är många sittplatser och det förefaller nästan som att sitta mitt i rabatten.

Nästa dag strålar solen men det når inte riktigt normal rumstemperatur. En promenad förbi Järntorget och vidare längs Linnégatan till Slottsskogen. Besökare springer, promenerar, spelar bollsporter och sitter på gräsytorna. Här har jag sprungit många mil genom åren, idag går jag.

Det blir hos pingvinerna jag börjar, minns hur förvånad jag blev första gången jag såg dem över hur små de är. Några steg bort blommar azaleadalen i varierande färger. Solen strilar sina strålar ner på ormbunkarna. Trädens lövverk är skirt och ljuset blir omfamnande mjukt. En bit bort sätter jag mig under några bokar och funderar över hur gamla de är, från 1900-talet eller 1800-talet? Många av träden fanns här på 90-talet då jag bodde här. Fanns samma träd vid början av 1900-talet då min pappas mormor bodde här en tid? Har vi träffat samma träd?

Botaniska trädgården ligger mittemot Slottsskogen men det blir ett eget besök en dag senare.

Entrén är öppen, fritt att gå in och idag badar Botaniska trädgården i sol. Blicken dras till tulpanplanteringen i toner från rosa till lila med vita inslag.

Jag fortsätter uppför backen, förbi landeriträdgården, lökträdgården till mitt främsta mål för dagen, Rhododendrondalen. Det blommar i alla upptänkliga färger på större och mindre buskar en del är i knopp. Mellan blommorna finns mjuk mossa och ormbunkar. Jag strosar länge och tittar på blommorna och allt grönt på marken, fortsätter så småningom till klippträdgården genom den och ut i Änggårdsbergens naturreservat och alla träd från jordens alla hörn i arboretumet. Det blir dags att vända tillbaka genom vitsippsdalen. Vitsipporna har blommat över men det finns andra blommande marktäckare. Allt får ett grönt skimmer, naturen skapar tak, golv och väggar i grönt som solen värmer nästan som att gå in i en egen tyst och stilla värld.  

Perennträdgården får ett kort besök innan det blir en fika bredvid en magnolia i rosa med solen som sällskap. Funderar över att vissa växter blommar under en kort tid medan andra har längre blomning, alla växter byter skepnad över året. En trädgård ser olika ut från tid till annan men ramarna finns där.

Trädgårdsföreningen
Trädgårdsföreningen
Trädgårdsföreningen
Trädgårdsföreningen
Brunnsparken
Brunnsparken
Slottsskogen
Slottsskogen
Slottsskogen
Botaniska trädgården
Botaniska trädgården
Botaniska trädgården
Botaniska trädgården
Annons

8 reaktioner till “Vårgrönskande Göteborg”

  1. Så roligt att se dina bilder från Göteborg! Jättefina och vilket härligt tulpanhav i Botaniska. Du undrar om träden i Slottsskogen, hur gamla de är. Jag fick en fråga om de stora ekarna i parken, hur gamla de kan vara, så jag läste på lite. Skogen tillhörde Älvsborgs slott redan på 1600-talet, och i slutet på 1800-talet så blev det en allmän park, Slottsskogen. Så man undrar ju om träden härstammar från den tiden då skogen tillhörde Älvsborgs slott? Ekarna borde ju vara gamla och även de stora bokträden. Tänk om träden kunde tala och berätta för oss 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s