Varför städa?

Vårens skarpa strålar visar sand och grus som samlats på fönsterrutorna liksom damm och sot på olika ytor högt som lågt, vågrätt som lodrätt utan försköning.

Fönsterputs, städhink och trasor åker fram. Men varför?

Städning är lätt att skjuta upp eftersom det sällan är en lockande uppgift eller aktivitet.

Ändå finns det något sinnligt i att torka fönsterna, att med tag efter tag lyfta bort den hinna som fördunklar världen utanför. Smutsen gör världen mindre, det är svårt att se ut genom dem.

Gardinerna tvättas ger dem en ny lyster och ramar in världen på andra sidan.

Vad enkelt det är att svepa med trasan över väggar, golv och möbler ta bort det som skaver och ställa till rätta. Golvbrunnen och handfatet rensas så att vattnet lätt rinner ut. Var sak placeras på sin plats. Kyl och frys avfrostade och rengjorda. Ugnen städad så det enkelt går att se genom glaset och det inte luktar bränt av någonting som rann över förra gången den användes. När det är städat går det enklare att ta sig an andra saker som att samtala, tänka, reflektera och ta sig ut i världen utanför.

Det finns något meditativt i städningens upprepande rörelser. Det finns ett behov, med start, genomförande och avslut för aktiviteten. Städning erbjuder en tydlig uppgift med givet resultat.

Städningen ger viss motion, styrka och smidighet under tiden. Världen syns klarare genom putsade fönster inifrån städade rum som inte tar energi genom att pocka på behovet av att behöva bli städade. Städningens rörelser förändrar och gör skillnad.

Annons

4 reaktioner till “Varför städa?”

  1. Städning är synnerligen tillfredställande, sedan kan man ju förstås göra sitt hem mer lättstädat så att städningen blir riktigt rationell så att man kan ägna tiden åt något roligare.

    Gillad av 1 person

  2. Önskar så att jag hade den ork som krävs, men jag jag får ta det i små portioner. Idag städade jag fönsterbrädan i köket och såg över de krukväxter som stod där. Det var dagens beting.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s