Vår på balkongen

I år var våren tidig, men i balkonglådorna blommade påskliljor av skilda sorter i precis lagom tid tillsammans med den gula vårvivan och murgröna, trots att vissa dygn varit kylslagna medan andra dagar rejält varma.

Persilja och timjan står ute sedan förra året, för första gången har jag inte sått nytt utan hoppas att det återkommer. Det har varit både blött och kallt där ute så besked hur det går lär komma längre fram. Inte heller salvia och rosmarin finns planterade för säsongen, dessa stod däremot inne under kallaste perioden med hopp om att de kommer igen snart. Lite vatten har de fått, det sprids en viss doft av örter.

Flitiga Lisa, blomstertobak, blåöga, basilika och solros har jag sått. Allt utom blåöga har kommit upp under extrabelysningen på köksbordet. Flitiga Lisa och blomstertobaken är tveksamma till att sätta riktig växtfart. Får se vad som hamnar i sommarplanteringen, det förefaller inte helt klart för tillfället. Sommarens färg kommer i alla fall att gå i vitt i sommar.

Vi har gått in i sommartid och då sätter många fram utemöblerna, på min balkong väntar det till månadsskiftet april, maj de flesta år. Då städas balkongen, matta läggs på golvet, bord och stolar ställs ut tillsammans med dynor och plädar. Den spröda växtligheten flyttas ut under förutsättning att det är tillräckligt varmt för sommarväxterna. Just den känsliga basilikan kan få vänta ytterligare ett slag.

Balkongen blir ett extra rum där mycket tid tillbringas för måltider, läsande, skrivande och allmänt filosoferande. En vacker dag med frukost ute, solen värmande, med en kopp te där ljuset visar tebladet som fallit till botten tillsammans med jordgubbar och yoghurt, en croissant till det och dagen får sin allra bästa start. Dessa stunder är en del av livet, kanske av de mest värdefulla.

Annons

3 reaktioner till “Vår på balkongen”

  1. Det är härliga tider som väntar och nog är det underbart att planera för ett uteliv på balkong eller i trädgård.
    Hoppas att dina frösådder kommer att ge många fina plantor.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s