Varför reflektera?

Vid googling på att reflektera föreslogs synonymer som spegla, återge, tänka och fundera. En uppmaning fanns att jämföra med motsatsen oreflekterad, som förklaring fanns ord som spontan och ogenomtänkt.

Vid årets slut brukar jag reflektera över året som gått, en återblick. Vilka planer hade jag vid årets start och hur blev det? När 2020 var nytt fanns planer på olika resor och en och annan fest. Av detta blev ingenting på grund av den globala pandemin. Det blev inga resor utomlands men istället några inom landet och ovanligt många utflykter i närområdet. Detta hade inte hunnits med om det gått att genomföra den ursprungliga planen. Blev det bättre eller sämre? Den frågan är nog delvis irrelevant det blev annorlunda.

I början av året började jag ett nytt arbete. Det är speciellt när ett nytt arbete skall läras och alla personer lära kännas till största delen digitalt. Det har sina utmaningar, men det går. Det kan till och med fungera alldeles utmärkt.

I januari 2020 gjorde jag mitt första blogginlägg, berättade då att jag i bloggen tänkte reflektera och skriva olika betraktelser. Detta var en utmaning till mig själv dels att skriva kontinuerligt men fram för allt det tekniska i att starta en blogg. Målet både nåddes och inte. Varje onsdag 15.00 under hela året har det lagts ut ett blogginlägg med reflektioner och betraktelser. Min balkong har följts en gång i månaden och jag har skrivit om frågor i arbetslivet, sorgen efter min pappa och en hel del andra ämnen som jag tänkt kring. Själva bloggen, med den tekniska delen och mallar och teman blev jag aldrig riktigt vän med. Bloggens startsida och struktur lämnar en del i övrigt att önska. Detta är saker jag har svårt för och tycker är tråkigt. Desto gladare har jag blivit för alla som kommit med fina kommentarer och glada tillrop på olika sätt.

Detta fick mig att reflektera kring vad är det som är viktigt i mitt liv? Åt vad vill jag ägna min tid? Ingen kan helt och hållet välja vad vi vill göra vissa saker måste helt enkelt genomföras och tas omhand på olika sätt. Det går inte att helt undvika alla sammanhang som inte är positiva och gynnsamma, men jag kan ta ansvar för att försöka öka de positiva sammanhangen och minska andra.

En klok kvinna sa under året till mig att livet är för kort för att dricka dålig champagne. Det är med andra ord upp till mig att välja bort drycken eller välja bättre kvalitet.

Min blogg kommer nog alltid fortsätta se lite tafflig ut, för att jag väljer att lägga min tid på annat som en ny skrivutmaning till mig själv exempelvis, som jag hellre väljer att syssla med.

Genom att reflektera bakåt kan jag gå framåt med plats även för det oreflekterade.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200521_210226.jpg
Annons

8 reaktioner till “Varför reflektera?”

  1. Gott Nytt År Sissela!
    Många tänker inte på att de reflekterar mest hela tiden, de bara tänker att ”det där gjorde jag bra”
    eller ” nästa gång ska jag förbereda mig bättre för att…” Det viktigaste är ju att hitta vägar, så man kan somna lugnt med en inre tillfredställelse.

    Gillad av 2 personer

  2. När man inte kan/vill/får resa utomlands, upptäcker man istället allt det fina vi har i vårt eget land. Om det blir en trend att skippa flygresorna till andra länder och se sig om i Sverige återstår att se. Att det finns mycket att just se råder det ingen tvekan om.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s