Slutet, det viktiga

Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck. Det är såklart en sanning. Det första intrycket går dock att ändra, reparera eller rasera.

Slutet däremot är definitivt.

Även cirklar har en början och ett slut, när jag springer gör jag det i en runda som tar mig runt, med början och slut på samma ställe som jag bestämt.

För att komma till ett slut, eller ett avslut måste vi bestämma oss, göra det synligt. Något har hänt med slutet. Ofta kommer det inte längre, som om det kan avskaffas. Jag saknar sluten, som ofta är början på något nytt eller en övergång en brygga eller bro på vårt fortsatta liv.

De senaste dagarna har jag besökt flera hemsidor i jakt på kontaktuppgifter till organisationer och tidningar. Tidigare var det ganska enkelt att finna i sidfoten, så jag försökte på detta sätt även nu. Bara för att upptäcka att det i stort sett var hopplöst, det gick inte att komma till slutet, det går att scrolla oändligt länge utan att nå en sidfot, ett slut.

För tiotalet år sedan förklarade en kommunikatör för mig att det inte bör finnas mer än tre inlägg på en startsida eftersom ingen orkar scrolla mer än så, fokus och intresse tappas. Detta gäller tydligen inte längre?

Tidningar och tidskrifter föredrar jag i pappersform och böcker, därför att jag ser början och slutet, får en överblick.

I min bokcirkel läser vi pocketböcker, med undantag för en deltagare som föredrar att läsa digitalt. Inte helt sällan kommer en kommentar om att slutet var så oväntat eftersom det inte går att se när det kommer, detta uppstår inte med en pappersbok.

Jag tycker mig se en trend att eliminera slutet i många sammanhang, samtal avslutas inte utan pågår ständigt i en uppkopplad värld i rädsla för att missa någonting. Det finns alltid ytterligare ett avsnitt att titta på via streamade tjänster som börjar direkt så tidigare slut elimineras.

Ett första intryck gör vi alltid eller skapas ständigt med nya personer och situationer, men det kan leda till en förändring över tid. Slutet är definitivt och ger ett avtryck. Intryck är så mycket lättare att förändra än avtryck. Gör det slutet mindre attraktivt?

Annons

5 reaktioner till “Slutet, det viktiga”

  1. Kloka sluttankar. Jag tröttnar ofta när jag läser en tidning på nätet, det är precis detta att man inte vet var slutet är. Och speciellt när man kommunicerar via SMS är det svårt att veta när det är slut eller om man bör skicka ett mess till. Intressant. En lugn och lagom lång jul önskar jag dig!

    Gillad av 1 person

  2. Det vi tror oss kunna påverka/kontrollera tilltalar oss mer än ett opåverkbart slut.
    Å andra sidan är slutet ofta(st) ett resultat av våra tidigare val, medvetna eller omedvetna. ”Tänk efter före” är en klok devis. 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s