Nej också ett ja

Nej, ett litet ord med stor innebörd. För en del svårt att hålla fast vid. Nej tack ingen mer kaka, nej jag går inte mot röd gubbe. Personer som tjatar kan vara svårt att hålla fast vid ett nej emot. Andra är så tränade i att säga nej att något annat skulle upplevas som onaturligt.

Min förmåga att säga nej är bra i vissa sammanhang och sämre i andra.

Vad betyder ett nej och vad innebär det när det visar sig töjbart? Det kan bli ett kanske, nja eller ja.

För mig är det skillnad på nej och nej. Om det kommer från någon annan måste det respekteras. Tackar personen nej till ytterligare en kaka, behöver jag inte fråga varför, bara acceptera, eller ett nej till olika aktiviteter. Vissa saker är enkla ja och nej frågor. Har du handlat eller bor du i Göteborg exempelvis. Övertala någon från ett nej till ett ja kan få positiva effekter om någon sagt nej till att följa med och träna och ändrar sig. Övertala någon att följa med och fika kan ha inverkan på en ansträngd ekonomi och en vilja till bättre kost.

När jag säger nej innebär det också ett ja. Till något annat. Nej till mer mat kan innebära ja till ett nyttigare liv. Nej till erbjudanden eller arbete kan vara skrämmande att tacka nej till. Vara oroväckande och kännas snudd på oansvarigt. Men nej är trots allt också ett ja till något annat, andra möjligheter. Vad finns runt hörnet som ännu inte syns på näthinnan. Att säga nej till ett erbjudande är också ett ja till att avhålla sig från något som riskerar att bli väldigt fel på ett eller annat sätt.

Nej, är ett svårt ord, en negation som ibland kan vändas till motsatsen och bli något positivt. Eller gå via nja och kanske till ett ja. I det större perspektivet rymmer varje nej även ett ja frågan handlar om till vad.

Annons

4 reaktioner till “Nej också ett ja”

  1. Som vanligt är dina inlägg så speciella för de får mina fingrar att ta paus och hjärnan att ”prata” vidare med dig på flera plan. Sedan glider mina tankar vidare till alla JA och NEJ personer som jag träffat genom åren. Det hade varit fullt möjligt att skriva en roman om ämnet.
    God Jul och Gott Nytt År till dig. Var rädd om dig.
    Ps. Du behövs verkligen på Blogglandia.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s