Julstök och julfrid

Vakna till det varma skenet från adventsljusstaken äta varma lussekatter och dricka glöggte till frukost är en god morgon för att sedan fortsätta dagen med en julroman eller en film på samma tema. En promenad ut för att beskåda all julbelysning. I den hektiska julmånaden ger sådana dagar lugn och harmoni, julfrid, helst med julmusik från radion i mobilens hörlurar.

Jullådan är framtagen för årets jul. Många saker har varit med länge som adventsljusstaken jag hade innan jag flyttade hemifrån. Den knubbiga halmbocken från Göinge Halmslöjd är nästan lika gammal den och har sin givna plats vid ytterdörren. Samma duk läggs varje år på köksbordet, en av många alster farmor vävt. Ett hantverk liksom halmslöjden jag gärna vill bevara och beundrar det arbete och omsorg som är nerlagt med gedigen kvalitet.

Midsommartomten har jag haft sedan jag var riktigt liten. Jag ställde den alltid på min pappas nattygsbord. De vuxna förklarade att tomten håller en mistelkrans, inte en midsommarkrans. Midsommartomten bor nu jultid i fönsterkarmen.

Från soffan har julnallarna uppsikt över allt som händer förra året fick de kompisar i form av julgäss från julresan till Köpenhamn.

Blommorna är ett självklart inslag helst julstjärnor röda eller vita inomhus och cyklamen utomhus om vädret tillåter.

Dofterna sätter julstämningen, lussekatter bakas hos mig kanske redan i oktober, säsongen sträcker sig gärna till februari och sprider sin saffransdoft. Citrus, glöggkryddor och pepparkakor ger julen sin speciella arom. Jag vill gärna även ha fikon, dadlar och julmust med detta är jag helt till freds med julens smaker.

Förra året stoppade jag ner en present till mig själv i jullådan att ta fram till första advent, en julroman, för mig en ganska ny genre. Därmed kommer jullådan med både julstök när allting skall plockas fram och sättas på plats men också ett löfte om julfrid tillsammans med en bok. I skafferiet finns redan glöggte, lussete och julte, pepparkakor och fikon. Julen kommer med något för alla sinnen och skapar både julstök och julfrid.

Annons

2 reaktioner till “Julstök och julfrid”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s