Varför engagemang

Internationella Frivilligdagen infaller varje år 5 december, instiftades 1985 av FN för att uppmärksamma frivilligt arbete för ekonomisk och social utveckling.

Ideellt arbete är ett exempel på engagemang. Vid sökning på ordet engagemang föreslås synonymer som intresse, deltagande, satsning och åtagande.

Varför ägna sitt engagemang åt frivilligt arbete? Kanske för att det finns överallt med något för var och en, det främjar just ekonomisk och social utveckling.

Jag växte upp på landsbygden, vägarna var asfalterade och i min by fanns idrottsplats, Folkets hus och frikyrkoförsamling. Deltagare till dessa samlingsplatser och aktiviteter fick sökas även i grannbyarna för att räcka till. I grannbyarna återfanns NTO-lokal och kyrka. För bygemenskap och livaktig landsbygd engagerade sig familjen i idrottsförening och Folkets hus, inte direkt för saken utan mer för tillhörighet i bygden som ett sätt att förankra sig som inflyttade. Det utbud som erbjöds var det som fanns att delta i varken mer eller mindre. Av just denna anledning kom jag att gå i två olika söndagsskolor. Den ena i min by den andra i grannbyn där kyrkan fanns. Kyrkans barntimmar bedrevs dock i NTO-lokalen i nästa by. Denna lokal användes även till bibliotek, bio, barngymnastik och så klart till privata fester.

När jag blev något äldre började jag simträna i lite större samhället där även skolan fanns, sedan blev jag simtränare och simskoleledare. Simmarnas föräldrar satt i styrelsen och drev föreningen ideellt liksom tränar och ledarinsatser var ideella.

Min mamma har i hela mitt liv haft ett stort ideellt engagemang i sitt fackförbund. För mig tog det längre tid att hitta detta engagemang men jag har idag uppdrag för mitt fackförbund. Jag har även uppdrag för organisationer inom frivilligt socialt arbete. Alla våra gemensamma frivilliga insatser i olika organisationer med all dess bredd är till gagn både för individ och samhälle.

För mig personligen ger det och har gett ett sammanhang, nätverk och utveckling, en fullkomligt självklar plats i tillvaron genom mina engagemang. Jag är övertygad om att engagemang är viktigt både för de som utför uppdrag och för de som tar del av andras åtaganden.

Internationella Frivilligdagen 5 december förtjänar både uppmärksamhet och engagemang.

Annons

4 reaktioner till “Varför engagemang”

 1. Jag tror att det ideella arbetet är oerhört viktigt; det skapar det kitt som är nödvändigt för att ett samhälle ska hålla ihop. Marknaden är förmodligen bäst på att utveckla nya kullager och nya bilar. Den offentliga sektorn bäst på att ge sjukvård åt alla. Men om vi alla sprang runt som små galningar i den marknadsekonomiska tävlingen så skulle inte det nödvändiga kittet skapas.
  Vi betalar skatt just för att vi tror att andra också gör det; vi stannar vid övergångsställen för att släppa fram fotgängare för att vi tror att andra gör det för oss. Just så ser de vardagliga sakerna ut, de som visar att vi är ett samhälle.
  För att inte prata om alla de som har nytta av engagemanget: knattar som spelar fotboll, människor på frivilligcentraler, barn som får läxhjälp…
  Ordet solidaritet hänger ihop med solid, alltså något robust, något som håller ihop. Jag tror faktiskt att det gäller för ett samhälle också.
  Heder åt alla dem som jobbar ideellt.

  Gillad av 1 person

 2. Har inte hört talas om Frivilligdagen tidigare.
  Utan frivilliga hade säkert t ex fotbollsklubbarna inte existerat i Sverige. Så många timmar jag lagt ner på det.
  Här i UK skulle samhället stanna om det inte fanns frivilliga. Ekonomin i landet är uppbyggt på detta, inte som i Sverige att staten göra allt eller i alla fall beräknas göra allt.
  Trevlig advent!

  Gillad av 1 person

 3. Jag är född och uppvuxen på landsbygden utanför Nyköping. På en sådan liten ort är frivilliga krafter oerhört betydelsefulla för både näringsidkare och föreningar. Jag har själv gjort allt från att sälja lotter utanför ortens butik, gått i skogen som drevkarl, plockat höns i mörka lador, planterat skog, huggit julgranar som släpats genom halvmeter djup snö, burit tunga ekmöbler nedför svindlande trappor i ett av ortens närliggande slott m.m.
  Frivilligdagen bör uppmärksammas och lyftas fram.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s