Göra skillnad

Jag sätter in morotskaka och äppelpaj i dubbelugnen. Under tiden de gräddas funderar jag över att göra skillnad.

Många säger sig vilja göra skillnad, förändra världen. Personer som vill bli omgjorda på olika sätt söks till diverse program. Förändringsbenägenhet och att vara förändringsledare är egenskaper som oftast laddas positivt liksom att utvecklas.

Är förändring eller utveckling alltid av godo? En inledande reflektion kring detta önskar jag många gånger. Önskan att göra skillnad eller att förändra världen bör följas av frågan varför. Eller ännu hellre tala om från början vad det är som åsyftas. Om det skall innebära något positivt måste det innebära att det var dåligt från början eller att risken finns för att det blir det. Varför annars laga något som är helt? En önskan att skriva in sig i historien, göra avtryck? Handlar dessa uttryck om att vilja ha makt eller att få någon att känna tacksamhet?

Utveckling sker kontinuerligt oavsett vi vill eller inte. Genom att leva utvecklas min kropp ständigt. Är det positivt och i så fall hur länge? Även i arbetslivet sker det en utveckling ständigt på alla arbetsplatser medan allt arbete pågår. Utveckling kan så småningom komma att leda till avveckling. Kroppens muskelmassa minskar då vi blir äldre. Jobbet kommer troligen att förändras över tid på grund av att saker förändras och vi anpassar oss.

Förbättra måste väl vara positivt, eller är det verkligen så? En förbättring för någon kan samtidigt innebära försämring för någon annan.

Förändring, utveckling och förbättring känns som positiva ord och används ofta för att beskriva personer, arbetsplatser med mera. Vad innebär det vid eftertanke?

Cider är så vitt jag vet en dryck gjord på äpple. Numer finns det ciderliknande drycker gjorda på diverse annat. Säkerligen både utveckling och förbättring enligt många medan jag inte delar uppfattningen utan föredrar originalet. Samma sak gäller alla nya påhittiga smaker på choklad.

Förändra, förbättra, utveckla, göra skillnad och förändra världen, har inte självklart samma betydelse och innebörd för alla vilket gör det vagt och kan skapa problem vid uttydning.

Äppelpajen och morotskakan doftar ljuvligt, äpplen och morötter är som bäst förädlade till paj och kaka, enligt min uppfattning.  

Annons

6 reaktioner till “Göra skillnad”

  1. Förändring, utveckling och förbättring kan ju som sagt vara positivt. Men en förändring som innebär att en person blir uppsagd är i alla fall inte positiv för den som blir uppsagd. Utveckling är väl bra, i de flesta fall, men att utveckla atombomben kanske inte kan kallas som en utveckling som förde mänskligheten jämfört med skiftet från stenyxan till järnyxan. En förbättring är ju något som oftast kan hänföras till något positivt, men det finns säkerligen ett eller annat offer i samband med en förbättring, allt beroende på vad förbättringen innefattar.

    För övrigt är jag synnerligen trött på uttryck som förändringsledare, ytterligare ett ord som egentligen inte betyder någonting.

    Gillad av 1 person

  2. Jag älskar både äppelkaka och morotskaka. Dessutom är jag förtjust i att läsa dina texter. Trots att jag är ung till sinnet skulle jag säkert bli betraktad som en bakåtsträvare, när jag först vill ha alla bevis på att en ny finess är bättre. Helst om jag precis lärt mig den som var bäst igår. De som är proffsiga på att komma på nya tekniska lösningar är alltför ofta urkassa på det pedagogiska. Precis som det inte går hand i hand för dem. Då använder de ”skyddsnätet” röra sig med fina tekniska förkortningar och uttryck. Sedan finns det förbättringar som är guld värda av olika skäl. Men rör det sig bara om pengar och att tjäna sekunder blir jag direkt störd.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s