Varför vara kulturell?

Varför är kulturella aktiviteter så viktigt? I alla fall är det så för mig. Förresten, vad är kultur?

Enligt wikipedia betyder kultur ungefär bearbetning, odling eller bildning.

Därmed skulle jag kunna argumentera för en mycket bred definition från bakterieodling via trädgårdsodling till konst i olika former vidare till bildning genom museum, teater, film, läsning och samtal. Allt detta viktigt för att odla kärnan i den egna personen. En del föredrar att odla trädgården medan andra helst betraktar den för att återhämta sig och reflektera eller finna inspiration.

Vad är då konst? För mig handlar det om uttryck, förmedla något, genom klädsel, foto och tavlor, planera en trädgård eller arkitektur. Finna det som passar en bäst, vilka uttryck odlar den inre kärnan och får mig att må bra finna balans och harmoni. Stress, sorg och passion eller glädje kanske finner andra uttryck för att bearbetas och ges uttryck för.

Något av det bästa jag gjort var att läsa konstvetenskap vid universitetet. Föreläsning en gång i veckan med nedsläckt sal och ett bildspel av byggnader, tavlor och skulpturer som förklarades kunnigt och ingående för ett vidgat seende med större kunskap.

Jag läser gärna böcker för att få en paus och vila hjärnan ryckas med i en annan värld jag kan engageras utan att ansvara är endast betraktare, men jag inspireras av berättelsen. Film, teater och musik kan fungera på liknande sätt.

Kultur är viktigt för att underhålla den inre kärnan få oss att må bra eller bringa ordning i andra känslor och processer i livet. En del är mer utförare än konsumenter av kultur andra tvärtom.

Genom kulturen finns vägar till bearbetning av händelser och känslor, odling av den inre kärnan i varje individ det bildar och blir till gagn både för enskild och samhälle.

På taket till katedralen i Milano
Katedralen i Milano
Leonardo da Vincis trädgård i Milano
Annons

5 reaktioner till “Varför vara kulturell?”

  1. Lyckost dig. Jag kom in på konstvetenskap. Tror det var i Göteborg. Tänkte jag skulle läsa enstaka kurser som jag brann för, inför mitt sökande till BHS (Bibliotekshögskolan) Då var det 80 p som undre gräns. Tyvärr garderade jag mig med att skaffa ett yrke och gå en linje istället och kunna bo kvar i min hemstad där jag hade möjlighet att jobba lite då och då. Fritidspedagog blev det. Ett fältarbete som vi hade då bar namnet. Vad är kultur? Personerna vi intervjuade hade många åsikter. Precis som jag var övertygad de skulle ha. Minns mest redovisningen där jag skulle vara presentatören av alla gruppers arbete (även de blivande förskollärarna. Det har jag skrivit om i en av mina kåseriböcker. Jag tog en Nils Ferlin bok och läste fem-sex dikter. Den första hade Mr Ferlin skrivit. De andra hade jag och några kompisar skrivit under en grillkväll med poesi och gitarrspelande i en sanddyna. Jag hade inget sagt till mina kompisar. Bara tejpat fast papperslapparna i Ferlinboken. Publik och lärare satt trollbundna. Eller så tänkte de på annat. Ingen hade en åsikt om att dikterna. Jag svepte med blicken över mina närmaste skrivkompisar. Otroligt att jag kunde hålla masken. Kul-tur. 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s