Ljudhygien

Damen på bussen är upprörd, förklarar för mannen sidan om att hon inte önskar höra hans privata telefonsamtal med sin mamma eller om det är flickvän. En dispyt utbryter mellan mannen och damen. Hon upprepar gång på gång sitt budskap. Mannen upprepar sin ursäkt medan telefonsamtalet fortsätter. Damen förklarar slutligen att hon alltid bokar tyst avdelning på tåget. Nu är detta inget tåg utan en buss. När båda går av lägrar sig ett lugn.

Jag håller med damen i sak, men själva dispyten i sig tog också upp otrevligt mycket av ljudrummet. Privata samtal som förs i offentligheten oavsett om det är i telefon eller med fysiskt närvarande personer tycker jag är svårt. Det går inte att värja sig mot.

Högljudda och intensiva samtal som begränsar utrymmet för samtal mellan andra människor eller för den delen egna tankar önskar jag slippa men ser det snarare som att de ökar.

Trafiken låter, telefoner plingar och det läcker musik ur hörlurar. Människor nynnar och sjunger.

Det känns ibland som att jag inte får plats i ljudrummet. Vissa ljud ger mig huvudvärk.

Min hörsel har konstaterats ovanligt god. Det gör att jag hör ljud från ventilationssystem och lampor som de flesta i min omgivning inte hör. Någon sa att om jag utsätter mig för mer ljud som hög musik bland annat så kommer jag inte att störas av alla ljud, jag kommer helt enkelt inte att höra dem. Eller helt enkelt filtrera bort ljudet.

Filtrera vad jag hör lyckas inte jag med utan verkar höra allt. Är det ändå så det går till när privata samtal förs i offentlighet eller de högljudda och intensiva samtalen eller sångövningar görs på stan. Tror de inte att det hörs?

Eller är så många rädda för tystnaden att de bara måste skapa ljud hela tiden?

Jag förundras i omklädningsrummet vid sju på morgonen hur en del redan är igång och pratar oavbrutet, medan jag samlar all kraft för att lyckas lägga energin på träningen på givet klockslag, innan dess är jag alldeles för trött.

I likhet med damen på bussen bokar även jag tyst avdelning på tåget till vila för öron och hjärna. Oftast slipper medresenärer även klagomål på andras samtal i denna avdelning.   

Annons

9 reaktioner till “Ljudhygien”

 1. Tystnad är inte att förakta. Jag mediterar ofta då jag åker buss eller sitter i någon slags väntsal. Då försvinner ljuden och jag hör endast mina inre röster som ger mig lugn. Tog ett långt tag tills jag klarade av att göra det men det är underbart nu när det fungerar.

  Gillad av 2 personer

 2. Lyckliga du som har bra hörsel! Jag tycker att du ska vara tacksam över den i stället för att beklaga dig.

  Själv hör jag allt sämre och tystnaden kan jag inte längre uppleva på grund av tinnitus. Jag lever med ett ständigt pipande och susande ljud som överröstar allt annat. Jag kan vakna mitt i natten och tro att det är orkan ute, men det är bara mina öron som låter. Och det värsta är att ingen hjälp finns att få. Det är bara att acceptera att det är så här och försöka tänka bort oljuden.

  Ha en skön torsdag!
  /Ingrid

  Gillad av 2 personer

 3. Tycker inte om att lyssna på privata samtal och det är respektlöst att vara högljudd i en buss. Vanlig samtalston är bra. Vissa ljud kan man tyvärr inte utesluta, men man behöver inte göra dem värre.
  Trevlig helg!

  Gillad av 2 personer

 4. Att överhöra privata samtal om ditten och datten är väl ingen favorit, tack och lov har jag en förmåga att stänga av det som är oväsentligt för mig. På kontoret sitter jag i öppet landskap och tillhör nog de minst lättstörda, jag stänger av helt enkelt.

  Gillad av 2 personer

 5. Ibland önskar man att ljud inte fanns.
  För några år sedan jobbade frugan inom kommunen och varje år arrangeras en bussresa till fjällen för två dagars fjällvandring. Helt underbara resor, men ett minne kunde jag vara utan.
  En av resorna gick till Vemdalen. Efter en lång och ganska tung vandring satt hela sällskapet på toppen av ett fjäll där vi intog vår matsäck. En helt underbar dag med strålande solsken och en utsikt man kan betala för. Tystnaden lägrade sig över nejden, inte ett ljud hördes och då…
  Någon hade tagit med sig mobilen och när vi satt där uppe hundratals meter över marken och bara njöt, så ringer den. Snacka om att förstöra för andra.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s