Klädambivalens eller signalvärde

Shorts, bubbeljacka, sandaler och boots. Det är början av september, lunchtid på en oftast solig uteservering, idag silar strålarna genom det stilla gröna grenverket ovanför. Klädseln på besökarna är varierande, något ambivalent. Vissa i lättare sommarfärger medan andra gått över till mer höstfärger.

Det oavdukade bordet bredvid får besök av en skata, även den ser ambivalent ut med sin rakade hals, i övrigt ser den ut som skator brukar i svart och vitt. Just fågeldräktens utseende har troligen andra orsaker än hur vi människor klär oss i september.

Variationen i mängden kläder och volymen på dessa är stor på olika individer. Går det att se vad det är för en typ av person beroende på septemberklädseln? Hoppade bubbeljackan upp tidigt på morgonen då det ännu var kyligt för en cykeltur till jobbet? Utan en tanke på framtiden ens för dagen, bejakandes mindfulness?

Personen med sandaler och shorts, har dagen precis börjat för denna eller är klädseln vald just precis för lunchen? Eller är det en planerande individ som i morse tänkte att lite kyla står jag ut med och det blir varmare uppå dagen? Sommaren är inte slut ännu. En person med struktur och plan, eller på något helt annat sätt?

Är det så enkelt att personen med bootsen köpt de alldeles nyligen och vill använda dem omedelbart oavsett vädret?

Själv tycker jag att insikten att sommaren övergår i höst är lite tuff att hantera. Så för min del behåller jag sommarkläderna så länge som möjligt trots att tänderna klapprar och händerna vitnar. Äta utomhus vill jag göra så länge det bara går, en filt går att använda, kanske två.

Skatan har nu trippat ner på marken. Djuren har det ändå ganska förspänt. De slipper tänka på mängden kläder. Naturen sköter det åt dem. Vi människor tänker på behov beroende på temperatur, vind och nederbörd, men inte bara detta. Vår klädsel sänder även en del signaler. Frågan är hur de tolkas.

Annons

5 reaktioner till “Klädambivalens eller signalvärde”

 1. Det är alltid lite intressant, både vår och höst, att se hur olika folk är klädda. Som du säger, den ena i shorts och den andra i boots. Vi upplever nog värme och kyla väldigt olika. Jag har grannar som nästan året runt går barfota och bararmade inomhus. Själv byltar jag på mig.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 2. Vi ligger ju efter lite med hösten här i Wales. Fortfarande känns det som sensommar, även om det regnat hela förmiddagen, men nu kommer solen så sakterliga fram.
  Normalt sett är jag i Spanien vid denna tid och har sommar framför mig, men inte så i år. får se hur detta går.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s