Varför baka

Just nu jäser några större tekakor med yoghurt under bakduk. Just den bakduken och några till har jag haft sedan jag flyttade hemifrån eller för att vara fullkomligt korrekt fick jag dem av min farmor ganska långt innan jag flyttade hemifrån. Det går nu på sina ställen att se genom tyget, det har blivit genomsynligt.

Numer bakar jag inte bröd lika ofta som jag gjorde för något decennium sedan. Åtgången är inte lika stor, men bakningen fyller andra behov än att just äta.

Bakning är handgripligt och överskådligt. Från start av baket till färdigt bröd är processen given. Vad behöver göras och när det är klart går att förutse, faktiskt in i minsta detalj. Just denna förutsägbarhet skänker tillförsikt och ro, en känsla av trygghet och stabilitet. Fullständig kontroll.

Bakning stimulerar samtliga sinnen. Känseln genom att plocka fram ingredienser och röra ihop. Synen för att se när degen blandas, jäser och gräddas. Hörseln stimuleras då assistenten gör sitt jobb med degen. Plåten kanske slår då den plockas ur ugnen och luckan stängs med en liten smäll. Doften av nybakat bröd sprider sig och lockar till att smaka, känna brödets konsistens värme och mjukhet.

Klockan piper, talar om att det dags att sätta in bröden i ugnen.

En kvart senare har jag det varma doftande brödet i min hand, osten smälter på det. Första tuggan bryter igenom skorpan och smakar varmt, salt och lite syrligt.

Mina samtliga sinnen har stimulerats, jag har gjort något med mina händer, producerat bröd att frysa in för senare tillfällen. I brödets lilla värld har jag fullkomlig kontroll. Kanske var det anledningen till att så många började baka då världen drabbades av covid-19? Jag har alltid bakat och kommer fortsätta med det oavsett vad som händer i omvärlden.

Annons

4 reaktioner till “Varför baka”

 1. Det är något väldigt sinnligt över bakande. För mig är det nog väldigt mycket doften och själva berörande av degen vid knådandet och det varma bakverket. Och sedan förstås ljudet av kniven mot brödet och det smältande smöret och första tuggan. Mmmmm. Men jag håller inte riktigt med om att man har fullständig kontroll in i minsta detalj, särskilt vid gräddningen kan mycket hända, brödet kan få en annan form än man tänkt sig. det kan spricka, gräddas ojämnt, få en luftbubbla , brännas, eller… Men det är det som är så spännande.

  Gillad av 1 person

 2. Bakar gör jag inte så ofta, fast jag tänker ibland att det skulle vara roligt att baka sitt eget bröd. För det blir ju så mycket godare och så vet man vad man har i för något. Fröknäcke bakade jag för inte så länge sedan, gott 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Det är väldigt sällan jag bakar bröd numera. Mannen bakar i bakmaskin och det går inte åt så mycket bröd här.
  Däremot bakade jag mycket när barnen bodde hemma och vi var ett stort hushåll.
  Jag har dock bakat en del fikabröd nu under Coroantiden. Gillar det också.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s