Kokböcker och gamla vänner

Undanlagda kokböcker och gamla vänner, något gemensamt har de.

Allt och alla får inte ständigt plats i livet. Den undanstoppade lådan med kokböcker på vinden frammanar minnen från svunnen tid. Maträtter sedan länge glömda, andra förträngda och en och annan som lever alltjämt i en omarbetad version. De säkra rätterna som alltid finns där som trofasta vänner och följeslagare för vardag och fest.

Vännerna genom livet liknar dessa kokböcker. Vissa finns med under en ganska kort och intensiv period för att sedan försvinna ut för att inte återkomma. Andra finns kvar genom de avtryck de gjort som spår i en själv. De som påverkat en, öppnat upp nya möjligheter eller fått oss att tänka i andra eller förändrade banor. På samma sätt omarbetas dåtidens recept för att möta nutidens krav. Vissa recept och vänner återkommer efter en tid borta. Något nykommet men ändå så tillförlitligt.

En del vänner såväl människor som recept och kokböcker överlever alla trender och svängningar i livet och finns kvar vad som än händer och passerar, liksom ugnspannkaka, grillad kyckling och klyftpotatis eller spagetti och köttfärssås.

Kokböckerna påminner om personer som fanns med i livet vid samma tid som de var aktuella, kanske finns de kvar medan andra mest är minnen av olika anledningar.

Många recept och kokböcker är djupt förknippade med olika personer och de har satt sin egen prägel på recepten.

Även med tillgång till de recept min pappa utgick ifrån så blir brödet aldrig lika bra eller ugnspannkakan lika fin, i alla fall inte likadant. Det var just det recepten förändrades ofta, förbättrades, fick en personlig prägel.

Undanlagda kokböcker bjuder på många hågkomster och är minnets vän liksom de gamla vännerna.

Annons

8 reaktioner till “Kokböcker och gamla vänner”

 1. Jag har mängder med kokböcker, någonstans runt 150 stycken, ett antal av dessa är gamla. Det är kul att jämföra recept på ex köttfärsbiffar och chilli corn carne från Vår kokboks olika utgåvor, jag har fem utgåvor och det är stora skillnader i kryddningen mellan utgåvan från 70-talets mitt och dagens utgåva och det är helt andra bönor som ingår i receptet.

  Gällande vänner så är väl det som förhållanden, med tiden riskerar man att växa i från varandra, då skiljs man åt i någon växel på livets rangerbangård och kommer efter de påföljande växlarna allt längre i från varandra. Vissa av dessa vänner kan man återfinna i rangerbangårdens andra ände när spåren åter förenas, men oftast har dom försvunnit i något tåg som lämnat bangården.

  Gillad av 1 person

   1. Tåg är något som intresserat mig sedan jag var liten och sedan 30 år arbetar jag delvis i den branschen, många av livets händelser kan illustreras med liknelser från tågvärlden.

    Gillad av 1 person

 2. Bra jämförelse.
  Gamla fotoalbum och kokböcker, ger också minnen tillbaka.
  Sju sorters kakor har jag fortfarande i kokbokshyllan. Den var mammas och har små kommentarer här och där. så fint.
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s