Bokcirkeln

Ryggraden i mitt liv, så har jag många gånger uttryckt mig lite slentrianmässigt om bokcirkeln jag är en del av sedan nästan 20 år.

Ganska nyligen, det kan också vara några år sedan, insåg jag uttalandets fulla kraft och riktighet.

Bokcirkeln skapar likt boken ett omslag till mig och mitt liv, med ryggrad, framsida och baksida, ger stadga till innehållet.

Varje deltagare är en beståndsdel i mitt liv precis som karaktärer i olika böcker. Vissa har större och mer framträdande roller i mitt liv medan andra har mindre. Över tid skiftar olika personers roll för mig liksom karaktärer i en romansvit förändras genom böckerna. Persongalleriet är givet och jag vet ungefär vad som finns att vänta, men så har någon gjort nya eller andra val eller erfarenheter i livet som ger nytt innehåll till helheten som också får mig att utvecklas eller förändras. Det är inte alltid en persons långsiktiga betydelse gör sig gällande omgående.

Böcker kan användas till mycket, läsa, inreda och möblera, som klossar vid yogaövningar, eller fotografera för att uttrycka något i bild. På samma sätt har deltagarna i bokcirkeln olika och andra områden som de berikar mitt liv med. Samtala om livets svåra, eller dela det positiva och glädjas å varandras vägnar, hjälpas åt med olika dilemman.

Dessutom får vi tillfälle att prata om böcker, få andra infallsvinklar än de egna på samma bok. Se saker på ett annat sätt, eller som vi säger, du har läst på ett annat plan. Det om något ger hjälp att se saker i livet på olika sätt, ta fram olika perspektiv. Alla talar och lyssnar efter uppsatta regler. Detta är mig så vant att det ibland är svårt att förhålla mig till att samma samtalsdisciplin inte gäller överallt.

Numer säger jag att min bokcirkel är en viktig del av mitt liv, för läsningen av böcker och diskussion om dessa och för deltagarna som är med den grupprocess som ständigt pågår och för den lojalitet som råder. Jag har landat i att detta för mig äger total riktighet.

Annons

3 reaktioner till “Bokcirkeln”

  1. Intressant läsning om bokcirkelns personliga påverkan på dig. Tänker för mig själv, vilka just jag skulle kunna haft i en bokcirkel … de flesta av mina vänner läser som jag har uppfattad det enkla kärleksromaner och jag tilltalas inte av sånt.
    Glad blev jag när jag såg boktraven, två av dem har jag läst. En önskade jag mig i julklapp, Arv och miljö. Natt och Dags bok är en jag gillade och har köpt till andra.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s