Insikter om insekter

Tre flugor i glaset, en mygga på handen och ännu fler bett på kroppen, oönskade inkräktare i balkongodlingen och kanske silverfisk i badrummet. Flockas alla insekter runt mig? Min upplevda känsla sammanfaller dåligt med fakta om insektsmängden.

Det sägs att insekterna minskar, vilket redovisas bland annat i den vetenskapliga tidskriften Biological Conservation. Artikeln visar på att insekterna har minskat med 2,5% per år under 25-30år.

Insektsgröten, jag tycker ändå det är skönt att nästan helt slippa den där kleggiga massan på vindrutan, som bara blir värre av att använda vindrutetorkaren. Jag ser den sällan numer, men minns den från barndomens 70- och 80-tal. Märkligt nog hittar allt fler flugor, knott och mygg min mun, ögon och näsa när jag springer eller cyklar. Om dessa insekter måste krocka med mig hade jag föredragit mötet på mer okänsliga kroppsdelar som armar eller ben.

SVT, rapporterar om insekternas vikt för ekosystemet, de blir mat till fåglar och andra djur, pollinerar växter och återvinner näringsämnen i jorden. De talar vidare om att fjärilarna minskat. Den kunskapen är säkerställd genom att det finns mycket forskning på just fjärilar. Det finns inte lika många experter som ägnar sig åt exempelvis små flugor.

Påverkar människans inställning till olika insekter vad det forskas på och vilka effekter får det i så fall? Blir insikterna om insekterna tillräckligt breda?

Jag har olika känslor för insekter, bananflugor, tvestjärtar och mygg tillhör inte mina favoriter, även att jag förstår deras bidrag till ekosystemet, åtminstone på ett ytligt plan.

Det är lättare att tycka om nyckelpigan med barndomens ramsa, flyg flyg maria nyckelpiga, den sägs kunna bringa vackert väder eller uppfylla en önskan om den flyger från handen. Den äter även upp ohyran på min balkong, som jag ser det kommer nyckelpigan alltför sällan på besök hos mig. Humlornas surr bland blommorna i balkongodlingen är rogivande, ibland är det möjligt att klappa de små ludna kropparna samtidigt som de bidrar till pollineringen. En liten promenad ner till bryggan så är det möjligt att beundra de skimrande trollsländorna och lyssna till spelande gräshoppor i stort sett mitt i Stockholm.

Denna krönika är tidigare publicerad i
tidningen Koloniträdgården.

När min syster och jag växte upp lärde hon mig ett antal fjärilsorter, hennes dotter har lärt mig ännu fler. Inte för att jag lyckas komma ihåg dem alla. Mitt motto är, tre fjärilsorter i minnet är bättre än tre flugor i glaset.

Annons

7 reaktioner till “Insikter om insekter”

 1. Jag har också noterat sedan år tillbaka att insekterna som slår i vindrutan är väldigt få numera. Något har hänt, kanske är det så att de minskat. Kanske beror det också på att bilarna är mer aerodynamiskt utformade i vindtunnlar och liknande så det inte blir den smashen mot rutan som med de äldre bilarna, de som inte var så noggrant utprovade för minskat luftmotstånd. Kanske att insekterna följer med vindströmmen över huven – rutan – taket. Men minskat klet på rutan är det helt klart.

  Gillad av 1 person

 2. Den värsta insekten jag vet är tvestjärten. Jag har alltid undrat vad vår herre tänkte på när han skapade det vedervärdiga djuret, som äter sönder och förstör våra vackra blommor i rabatter och balkonglådor.

  När man var barn och skulle ligga övernatta i lekstugan stoppade man alltid bomullstussar i öronen för att de inte skulle krypa in där och bygga bo. Öronkryckor kallade vi dem för!

  Myror är inte roliga de heller, men dem kan jag nästan beundra, för det är helt otroligt så de kan jobba. Jag har ett gäng under cementplattorna på min uteplats och varje morgon får jag sopa tillbaka sand och grus i skarvarna mellan plattorna, sand och grus som de drar upp under natten.

  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  1. Ja visst är det svårt att förstå varför de alla finns. Någon flög in i örat tidigare ikväll när jag var ute och sprang. Undrar vad som är intressant just i örat.

   Gillad av 1 person

 3. När man bor i ett gammalt hus ute på landet får man lära sig att umgås med diverse insekter, både inomhus och utomhus. Men jag upplever också att åtminstone vissa har minskat i naturen. 😥

  Gillad av 1 person

 4. Vi firade in frugans semester igår och satt därför på altanen. Vi nämnde just detta med insekter eller rättare sagt, avsaknaden av dem. Inga myggor, inga flugor, inga getingar, bara en skalbagge som landade på på en solstol. Tillfälligheter eller har de minskat i antal som du skriver?
  Vi har heller inte haft några fjärilar i trädgården denna sommar. Även det en tillfällighet?

  Gillad av 1 person

 5. Jag v e t att insäkter är bra – att de är en förutsättning för livet som vi känner det på den här planeten.Jag v e t också att de har blivt färre.
  Men det är inte alltid man älskar dem. Det gäller t ex när man är i vår sommarstuga. På en sida ligger Östersjön, men på de andra tre är det kohage. Och där det finns kor finns det… just det, flugor.
  En kväll förra året slog jag ihjäl 77 flugor innan jag gick och lade mig. Just där och då hade jag gärna sålt Sveriges samlade flugbestånd billigt på Blocket.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s