Varför läsa

Världen finns i läsningen eller faktiskt flera av dem, olika.

Att läsa fyller flera behov, syften och mål. Från tunga faktatexter för att utbilda och förkovra sig eller sköta ett arbete som är beroende av textläsning och bearbetning. Remisser, utredningar, analyser, protokoll och styrdokument. Världen fortsätter framåt för att vi läser texter av detta slag. Det forskas.

Läsning som den ena sidan av kommunikation med personer i vår närhet, i det privata som att stämma träff, dela uppgifter eller ta del av kalender och inköpslista. Även i arbetet läser vi för att ta del av information.

Läsa sociala media för att roas, oroas eller uppdatera oss. Nyheter kan också de konsumeras genom läsning.

Bruksanvisningar, jag tillhör de som läser dessa och uppskattar dem.

Att läsa kan även innebära att ta del av tidsdokument från svunnen tid eller samtid. En persons sista vilja kan vara nedtecknad för oss som lever vidare i ett dokument avsett att läsa i just den tiden, när situationen är förändrad och någon inte längre finns med oss.

Läsningen sker många gånger utan att ens reflektera över det och hur mycket det påverkar. Många skyltar och texter i vardagen som vi på ett eller annat sätt ser och passerar läser vi utan att det sker medvetet. Ändå registrerar hjärnan och vi har tagit del av text. Detta blir tydligt då vi ibland omges att text på språk vi inte förstår.

Läsa böcker är och har alltid varit viktigt för mig. Just för att det öppnar dörrar, världar och möjligheter. Det gäller bara att välja. Vad är jag intresserad av? Fakta eller skönlitteratur? Vilken slags skönlitteratur? I tonåren och som ung vuxen läste jag ryska klassiker liksom svenska såsom Selma Lagerlöf, Per-Anders Fogelström, Pär Lagerkvist och Carl Jonas Love Almqvist, allt med stor behållning. Samtidigt konsumerade jag tv-serier som Beverly Hills.

Idag läser jag inte denna litteratur i samma utsträckning även om det sker framför allt i min bokcirkel.

Den skönlitteratur jag idag läser är ofta mer lättillgänglig, inte så krävande. Den tjänar helt andra syften. En paus från en ofta intensiv vardag, med många krav och åtaganden. Läsningen av denna lättillgängligare litteratur fungerar som bomull för tankarna och balsam för själen.

Annons

4 reaktioner till “Varför läsa”

  1. Intressant inlägg, och roligt att höra att fler läser bruksanvisningar, för det gör jag med 😀

    Jag var i Polen förra våren, och insåg då att vi dagligen passerar många skyltar, eller annan information i samhället, utan att ens reflektera över det… men när jag inte kunde läsa dom polska skyltarna, då fattade jag hur mycket vi tar in utan att tänka… jag kände mig lite lost, faktiskt…

    Jag älskar att läsa, och har gjort sedan jag själv lärde mig läsa, dock fick jag progressiva glasögon för några år sedan, och då blev det jobbigt för ögonen… så det blev några år utan böcker, trist, men jag skaffade Storytel för snart tre år sedan, så nu lyssnar jag istället 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Detta med att läsa är förändligt över tid, som ung (född tidigt 60-tal) läste man dagstidningen vid frukostbordet, dessutom var det ett intensivt läsande av böcker. I början på 2000-talet hände något, jag slutade att läsa skönlitteratur och dagstidningar, facklitteratur fortsätter jag dock att såväl köpa i stora mängder och att läsa. Hur många dokument jag yrkesmässigt läser, begrundar och kommenterar vågar jag inte ens tänka på, i en icke digital värld snackar vi nog om hyllmeter.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s