Varför resa

Denna text är skriven innan covid-19 utbrottet.

Vad innebär det att resa och varför göra det?

Resa, en förflyttning från en punkt till en annan, oftast med något transportmedel är möjligen det första som kommer upp som en förklaring på vad en resa är, eller tiden som tillbringas på en plats för att sedan återvända.

Alla resor innebär inte att stanna ett tag för att därefter återvända hem, flyttresor innebär något annat.

Oavsett hur lång en resa är eller längden på vistelsen där så innebär det i sig en resa. En utvecklingsresa som sker i den egna personen vid möten med andra människor och nya platser. Det påverkar oss, vidgar vyerna och ger ibland en paus från vardagen för att fylla på ny energi.

Om resande innebär färdas eller förflyttas, går det att resa på flera olika sätt. Ta tillflykten till böckernas eller filmens värld, förlora sig totalt i ett annat liv, en annan plats utan att röra sig geografiskt det minsta.

Teater och konst eller varför inte en trädgård kan öppna liknande möjligheter för en inre resa. En ny hobby att gå in i, utvecklas av och göra en förändringsresa.

Minnenas allé går att anträda genom gamla dagböcker och foton, en resa i tiden.

Mina aktier ser stundom ut att åka berg och dalbana, resan går både upp och ner, ibland med en väldig fart.

Flygplatser och tågstationer har en speciell dragningskraft på mig. Så många möjligheter. Inte bara för att själv resa vidare till en annan plats, för att uppleva och upptäcka något annat, något nytt. Det är en resa i sig att beskåda alla människor på dessa platser som är på väg någonstans, till eller ifrån. Här finns ett koncentrat av erfarenheter, nyfikenhet och möjligheter, en målmedvetenhet.

Vår sista resa, väljer vi att uttrycka det just så för resa är något vi känner igen och är trygga med?

Resandet är en konstant i livet för mig, det sker ständigt, inramar livet på olika sätt. Resa att förflyttas och utvecklas, det finns en trygghet i detta.  

Annons

5 reaktioner till “Varför resa”

 1. När jag började på läroverket i Visby var jag inackorderad första året och delade rum med en klasskamrat som också kom från Klintehamn. Givetvis hade vi cyklar och vårt största nöje var att cykla ut till Visby flygplats och sitta där och titta på folk som skulle ut och resa, eller just kommit hem och på flygplanen som kom och gick. Vi kände oss otroligt kontinentala där vi satt och låtsades att vi också skulle ge oss ut på äventyr.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 2 personer

 2. Resande har varit mitt jobb som reseledare runt i stort sett hela Europa, så nog har jag rest.
  Tror att många vill se något nytt, inte som det ser ut hemma, men tyvärr vill många på samma gång ha det som hemma, lite konstigt, men har utsatts för detta många gånger och då undrar man, varför reser du?
  Först kom flygskammen i Sverige, mycket konstigt påfund och sedan Corona, så visst ändras tankarna.
  Ha det bra!

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s