Drivkraft eller meningen

Behövs drivkraft och mening till vad vi gör i livet?

Handlar frågan snarare om ifall vi behöver tänka på det eller ens mår bra av att göra det? Det mesta går att bryta ner i mindre delar och finna en drivkraft bakom. Olika personer kan ha olika drivkraft men med samma resultat. Vid andra tillfällen kan olika drivkrafter få personer att agera helt olika i samma eller liknande situationer.

Låt säga att en organisation skall ledas, för några är drivkraften att de brinner för något medan andra drivs av att få organisationen att fungera. Resultatet kan bli det samma men på grund av drivkraften kan vägen se olika ut.

Att finnas på olika sociala media drivkraften kan vara olika, är det viktigaste att själv nå ut och synas eller är det viktigast att titta på vad andra gör? Drivkraften till närvaron kan vara olika och därför agerar olika personer på olika sätt.

Idrotta för att bli bäst eller för gemenskap eller kanske motion?

Numer hör jag ofta att det är viktigt att njuta, ha kul. Just att sätta upp en känsla som mål och drivkraft tycker jag känns lite pressande, att ålägga hur något skall kännas.

Någon drivkraft tror jag att vi behöver för att allting skall rulla på. Försvinner den behöver något förändras eller lagas.

Kanske kommer tankar på meningen med livet om drivkraften utmanas eller förändras. Frågan är stor och abstrakt, snudd på omöjlig att besvara. Meningen i livet är betydligt mer greppbar. Hur vill jag att livet skall te sig, vad är viktigt för mig? Här finns drivkraften som även över tid kan förändras.

När jag funderar över vilka mina drivkrafter är och har varit kommer jag ofta tillbaka till att vilja se om saker är möjligt, genomförbart, går det att förbättra, effektivisera.

Drivkraften och meningen i livet finns, ibland behöver vi definiera det för oss själva för att förstå oss själva och vårt sammanhang.

Annons

6 reaktioner till “Drivkraft eller meningen”

 1. Visst behövs drivkraft, det är det som tar oss framåt, hade vi inte haft drivkraft och nyfikenhet hade vi förmodligen fortfarande strosat runt i en grotta någonstans och utfört en eller annan grottmålning, inte mer.

  Gillad av 1 person

 2. Lite luddiga blir nog tankarna ibland. Jag begriper inte vad man ska effektivisera. Har läst om näst sista stycket o förstår inte…timmen är visserligen sen. Hjälp mig reda ut!

  Gilla

  1. När jag funderar över vad som driver mig framåt landar jag ofta i att det handlar om att förbättra eller effektivisera på olika sätt, rutiner eller processer.
   Klargöra för mig själv mina drivkrafter kan tydliggöra mina val.

   Gilla

 3. Tack, som pensionär har jag nog lagt sånt tänkande på hyllan. Som lärare höll man på hela tiden med planering och allt du nämner. Nu gäller ett annat sorts liv, jag gillar att göra saker men är sällan väldigt effektiv om jag inte måste. Men mest vill jag nu känna att lust o kreativitet får verka praktiskt mellan de lata stunderna! Själva livet måste levas!
  Det är trevligt att läsa dina betraktelser.
  Agneta

  Gillad av 1 person

 4. Meningen med livet kan aldrig vara att arbete inklusive resa tar upp tio timmar av dagen, att sju timmar viks till sömn och att merparten av de sju återstående timmarna ägnas åt städning, matlagning och annat nödvändigt.
  Drivkraften är längtan till pensionen (allt för långt kvar) och de naturupplevelser jag, frugan och kameran ser fram mot på helgerna.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s