Vart är vi på väg?

Detta är en fråga som ställs i alla möjliga sammanhang och så gjort något år.

Vad handlar det om egentligen? Frågan får ibland även tilläggsfrågor som vart vill du? Vad är visionen? Vad är planen? Nej, jag tror inte denna och dessa frågor primärt handlar om framtiden.

Varje arbetsplats, organisation och förening som vi är delaktiga i genom arbete och fritid har styrdokument av olika slag. Det finns förmodligen både verksamhetsplaner, visioner och värdegrund preciserat och därmed också mål och strategier. Allt detta visar på vart något eller någon är på väg. Ibland handlar det om att frågorna är besvarade men frågeställaren önskar det helst vara på något annat sätt.

Visionen och målet kan vara för stort och abstrakt så det behöver brytas ner i delmål för att tydliggöra vart vägen leder. Ändå kan det upplevas som att det inte är svar på frågan.

Jag tror många gånger inte att frågan är rätt ställd för att ge det svar som önskas. Det handlar inte så mycket om framtid utan istället om nutid. Mer om var är vi än vart skall vi?

Nuet är mångfacetterat samt svårt att kontrollera. De egna valen kan upplevas som oändliga och därmed svåra, lägg där till att alla andra har lika många val att göra så kan det upplevas fullständigt okontrollerbart att befinna sig i nuet och välja väg.

När något val är gjort kommer det ofta fler. En känsla av att ingenting någonsin blir klart, det börjar om eller nya val och behov uppstår. Var går skiljelinjen mellan en rutin och något som inte blir klart?

Frågan vart är vi på väg tror jag även handlar om en efterfrågan på tydliga startpunkter och avslut som inte alltid finns. Jag tror att vi löser detta behov delvis genom att ägna oss åt saker som är tydliga på detta sätt. Måla utemöblerna, baka bröd eller läsa böcker. Det finns tydligt start och klart. Trädgårdsarbete har också något av denna tydlighet men det innebär ofta årsbunden rutin tillika.

Vi behöver veta var vi är det gör det enklare att gå dit vi skall.

Annons

4 reaktioner till “Vart är vi på väg?”

  1. Vid alla tidsresor tror jag det är viktigt att med jämna mellanrum stanna till och reflektera över saker och ting. Både stora och små. Försöka se mönster. Lära av sig själv. Vara ärlig mot sig själv. När jag tittar i min backspegel ser jag det uppenbara. Raka vägar är rätt trista. Samtidigt får det inte bli enbart uppförsbackar. Visserligen ger det starka ben. Men ryggsäckens tunga gråstenar kan ge inre osynliga sår.
    Snabbt har vi kommit in i en gemensam svåranalyserad värld som inte är en dålig film. Plötsligt finns det inte tid för egotankar. Nu handlar det om att tänka på sina medmänniskor. Göra rätt. Dra sitt strå till stacken. Vilken ”landsväg” som är den rätta får vi inte svar på förrän efteråt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s