Varför fotografera?

För några år sedan köpte jag en bättre kamera. Varför då?

Jag ville fånga det vackra. För mig inriktat på blommor, natur och byggnader. Även för någon form av dokumentation. En bättre kamera underlättade.

Visst har det också blivit soluppgång, solnedgång och resor. Fotodagbok har jag försökt mig på liksom en och annan maträtt fotograferats.

Andra må vara intresserade av att fotografera olyckor och misär, det är inte jag. Inte heller sport och inte speciellt ofta människor.

Mitt fotograferande använder jag för att minnas saker, platser, stämningar och situationer. Just där finns en nyckel av fler till varför fotografera. Minnas saker, personer och skeenden för att kunna kommunicera det med samtiden och framtiden. Få framtiden att minnas dåtiden. Fånga ett ögonblick för att inte glömma, att visa upp för världen för att bevara den eller förändra den.

Fotograferandet bygger en bild av oss själva och omgivningen för oss själva och andra. Det går att komma nära med kameran emellan som oftast inte är möjligt utan den. Hur många maträtter har fotograferats ingående som aldrig skulle studerats på detta sätt utan en kamera i handen? Även fotografera personer bryter igenom en viss närhet.

Jag fotograferar oftast för att bevara något vackert, som gör mig glad. En påminnelse om hur vacker världen kan vara i det lilla såväl som i det stora. Bland mina foton finns många bilder av sommarfrukost på balkongen. De är mycket snarlika, men visar en vilja att bevara en angenäm stund och kanske för att låta mig minnas att den återkommer igen och igen.

Det handlar om kommunikation att fotografera, ständiga val, vad, när och hur fotograferas något eller någon. Ytterligare val vilka foton som visas, för vilka och när. Allt för att förmedla en bild att kommunicera någonting med.

Annons

9 reaktioner till “Varför fotografera?”

 1. ”Hur mycket kort tar du egentligen”, undrade Åke. Och jag förstår honom, för många bilder blir det. Det är ju en så enorm lyx att kunna fotografera precis så mycket man vill och jag samlar fotona i mappar, månadsvis och årsvis. Blommor- det finns massor. Jag har blåsippor från mars och april månad år 2002-2020. Man kan undra varför, det är ju ingen skillnad på dem. De ser likadana ut varje år.
  Resor – Det finns foton från alla resor vi gjort och det är verkligen en källa till glädje att kunna gå tillbaka och se på dem. Speciellt nu när man inte kommer iväg någonstans.
  Fotoalbum – givetvis har jag gamla fotoalbum från tiden före dator, mobil och digitalkamera. Mammas gamla svart/vita album och svägerskans, med massor av gamla foto från Stenstugu förr i tiden. Dem kommer jag att sitta och bläddra i när jag inte längre kan hantera de här digitala medierna.
  Foton betyder väldigt mycket och är ofta en länk till äldre generationer!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  1. Det är inte alltid nödvändigt att det är nya intryck hela tiden, det är något rogivande med de återkommande årstidsväxlingarna som dokumenteras och visst går det att se skillnad på samma plats år från år. Träden växer eller fälls blommor blir fler eller färre. Går att se i de långa fotolinjerna.

   Gilla

 2. Jag har blivit lat och fotar mest med mobilen men jag är noga med motiv, vinklar och beskärningar, tycker om att fota helt enkelt. Från början hade mina blogginlägg mycket text och få foton. Nu har jag sedan några år ofta flera foton eftersom jag tycker de berättar något utöver texten.

  Gillad av 2 personer

 3. När barnen var små fotade jag mycket, mer för att få bevara minnen, än för att det skulle bli bra bilder.
  Sedan var det ett tag då jag nästan inte fotade alls. När jag jobbade som reseledare hann jag tyvärr aldrig ägna mig åt mig själv, så det blev knappt några bilder.
  Sedan kom de digitala kameror och telefonerna och man kunde fota hur mycket som helst. Ett tag hade jag en kamera, men nu är det bara mobilen, för enkelhetens skull.
  Trevlig fortsatt helg!

  Gillad av 1 person

 4. Säga vad man vill om mobilkameror, men vill man verkligen lägga ned sin själ i fotograferandets ädla konst så är det ”riktiga” kameror man ska satsa på. Det syns bäst om man vill förstora bilder eller skapa fotoböcker att ge bort.
  Själv bär jag alltid med mig min systemkamera på promenader och vid resor. Det man bär med sig i huvudet kan aldrig ersättas, men vill man visa det man sett för vänner och bekanta är bilder oersättliga.
  Tycker jag…

  Gillad av 1 person

 5. Alla foton vi presenterar blir ytterst subjektiva, redan i valet av motiv. Sedan i sökarens ram som ytterligare begränsas vid beskärning etc. Fotot blir aldrig nåt annat än din egen verklighet, precis som alla andra konstformer. Betraktaren får sedan göra sin egen tolkning av din version.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s