Hundarna, vi måste prata om

Nej, den är inte snäll! Jag önskar att hundägare som säger så om skällande, hoppande och slickande hundar inte sa på det sättet till mig. Hunden är okänd för mig och jag är generellt avståndstagande till alla hundar och aningen rädd.

Marken är blöt och kladdig, några plusgrader i luften, jag är ute på min vanliga löprunda runt Kungsholmen. Det kommer en kvinna mot mig, med koppel i handen men ingen hund. Jag fortsätter och försöker låta bli att tänka på var en lössläppt hund kan befinna sig. Hundägaren ropar några gånger på någon jag förmodar är en hund, avståndet mellan oss har ökat då vi är på väg på olika håll. Nu befinner jag mig på en träspång ovan vattnet och börjar känna att hunden måste befinna sig någon annanstans. Då bara står den där rakt framför mig. Jag blir paralyserad, står stilla och undrar vad den kommer ta sig till. Hunden tittar på mig och mitt hjärta slår hårdare, andningen blir ytlig. Den beslutar sig för att springa i motsatt riktning mot sin ägare, vänder tillbaka efter ett tag.

Inte tillrådligt får jag ur mig innan jag tar mig vidare.

För ett tag sedan på denna runda mötte jag hund modell större, till synes helt utan människa med ansvar för den, definitivt inte kopplad. Skräckinjagande.

Ofta passerar jag hundar som skäller mot varandra där ägarna oftast kan hålla in sina hundar. Mitt stresspåslag kommer ändå. Hundarna och ägarna är okända för mig.

Varför är det så svårt för en del att hålla sina hundar kopplade när de inte befinner sig på rastställen det är tillåtet att släppa de lösa?

Visst kan jag förstå hundägare som anser att deras hund är snäll och väluppfostrad, bara vill hälsa och är ofarlig. Tyvärr detta vet inte jag om din hund som för mig är okänd och skrämmande. Om hunden är kopplad ökar möjligheten att vi möts utan att jag får panik och känner skräck.

Längs samma sträcka mötte jag nyligen en hund med löplina, ägaren och hunden blockerade hela gångvägen. Ägaren märkte detta, hämtade in den mycket lugna hunden och bad om ursäkt. Vid den sortens hundmöten är jag mer benägen att hålla med om att hunden är snäll. Även dresserad. En möjlighet finns att jag inte blir rädd. För den hunden.

Annons

7 reaktioner till “Hundarna, vi måste prata om”

 1. Alla vill inte umgås med hundar eller ha närkontakt med hundar, i grund och botten är det nog inget fel på hunden. Problemet ligger hos ägaren som inte respekterar detta, min son är lite hundrädd, är trött på ägare som hävdar att ”hunden inte är farlig”, få hundar är farliga, men alla vill inte umgås med en hund.

  Gillad av 1 person

 2. Hunden kan vara nog så dresserad, men är inte hundägaren det funkar det inte i alla fall. Det är ett oskick att låta hundar springa lösa.
  Hoppas att fortsättningen av veckan blir bra!
  /Ingrid

  Gillad av 1 person

 3. Det heter ju att man ska hålla sin hund under uppsikt. Vilket jag tycker betyder att du som hundägare ska veta var hunden befinner sig om den är lös. Jag har haft hundar som varit lösa men då har jag hela tiden haft kontakt med den och vid möta med någon människa som hund alltid kallat in hunden och kopplat den.
  Jag var mycket rädd för hundar när jag var liten och vet hur jobbigt det är att möta en okänd hund och är den sedan okopplad är det ännu värre.
  Idag har jag hundar som är jättesnälla men aldrig skulle låta gå lösa på grund av de raser det är.

  Gillad av 1 person

 4. Jag blir förbannad över att du möter dessa okopplade hundar, jag har alltid min hund kopplad i stan. Så mycket människor och andra hundar jag inte vill besvära, eller ha kontakt med. Här på landet är han fri på tomten och när vi går ner till gärdet och kastar boll, han har aldrig dragit iväg och förra ägaren sa att han aldrig gjort det. Å andra sidan har vi inte träffat folk på gärdet. Nu är det lugnt på landet, knappt en själ här, men nu är det koppel vid promenaderna. Koppeltvång dessa tider på året.

  Gillad av 1 person

 5. Jag förstår dig fullkomligt. Är ingen hundmänniska och vill själv bestämma om jag ska ha dem på mig eller inte. Dessutom är jag allergisk mot vissa hundar, så för mig är det också ett hälsoproblem.
  Här i UK har nästa alla hund, mycket vanligare än i Sverige och många hundar springer omkring lösa, ett stort problem för mig. De har heller ingen som helst koll på allergier här och tycker jag är löjlig. Många hundägare med sina lösa hundar är rent ut sagt otrevliga när man ber dem hålla in sin hund. Mannen blev biten kraftigt för ett halv år sedan och spenderade 4 nätter på sjukhus och opererades under narkos. Bettet polisanmäldes, men inte ens de ser det som ett problem. Skärpning!
  Som en positiv avslutning av min kommentar : Pasg hapus! Glad påsk!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s