Våtarv, mållor och tistlar, dessa ogräs syns tydligt i mitt minne från barndomens självförsörjningsodling på de 2000 kvadratmeterna trädgårdsland. Ogräsrensningen kändes oändlig.
Självförsörjning låg inte i tiden på 80-talet då det var plastörhängen och yuppies som gällde.
Jag ville vara normal, alltså beslutade jag mig för att aldrig odla. Grönsaker, frukt och potatis skulle jag köpa i affären då jag blev stor.
Under många år blev det så för mig, ingen odling och istället inköp i affären, som för de flesta.
Balkongen, vid en flytt fick jag min första och tanken på att blommor vore trevligt där dök upp. Jag tror inte att det föresvävade mig att det går att köpa färdiga plantor och växter. Redan första sommaren prunkade balkongen av blommor jag själv sått och dragit upp.

Nästa balkong blev mindre, men nu var blommorna självklara, ofta petunior eller flitiga lisa i balkonglådorna, men också solrosor och varför inte blåklint eller andra spännande fröer att prova som fick sin plats på golvet. Det blev till och med trångt att sitta på balkongen bland alla växter.

Örter, det är kul, bara lite persilja, basilika, timjan, rosmarin, salvia och såklart en persilja till.
En mig nära påpekade lite försiktigt, är du medveten om att du odlar? Något kort i tonen svarade jag att det är blommor inte ätbart, det är en annan sak. Örter är ätbart, sa han.

Jag hade blivit odlare som en konsekvens av att jag ville ha blommor på balkongen. Det fanns rotat i mig att så frön. I många år har jag odlat min balkong och nått en nivå att det faktiskt går att sitta på balkongen. Det som driver mig är att inreda med det jag odlar, örterna använder jag även i matlagning.
Det finns något existentiellt i att planera för kommande säsong i början av året. Så frön och sätta under belysning se de första gröna groddarna spira för att växa sig stora under säsongen och nå sin fulla potential. Uppleva vad rätt jord, gödning och bevattning för växten spelar för roll. Villkoren danar växten. Utmaningen att övervintra under den kalla årstiden.

Odlingen från barndomen har lärt mig ett och annat, att inte utarma jorden genom att odla samma sak år efter år på samma plats, att samodla exempelvis lök och morötter för bästa resultat och vad jord och växter behöver för gödning.
Min odling är betydligt mindre än den jag växte upp med. Den innehåller nästan inget ogräs. Den är mer på min nivå där det är vackert och lustfyllt.
Jag odlade örtkryddor på balkongen under många år, men fick lägga ned det efter att katten dök upp, han bet i bladen mm så jag fick ge upp.
GillaGillad av 1 person
Katten kanske kan lära sig☺
GillaGilla
Att odla ligger nog nedärvt i våra gener, det tror i alla fall jag! Det finns nog ingenting som barn tycker är så roligt som att få sätta små frön och se dem gro och växa upp och bli vad de nu ska bli. Det spelar inte så stor roll om det bli tomater, ringblommor, dill eller tagetes, huvudsaken är att de får odla.
Ha det så gott!
/Ingrid
GillaGillad av 1 person
Kanske så att många tar i för mycket med sin odling att det bara blir rensa ogräs hela tiden. Det ska vara lustfyllt.
GillaGillad av 1 person
Önskar jag hade din odlingsenergi! Trots att jag är uppvuxen med odling har det visat sig att saknar både kunskap och intresse. 😀
GillaGillad av 1 person
Speciellt örter tycker jag är roligt att odla.
Har ju lite problem med att jag bor på två ställen, två olika länder, så har lite svårt att ha igång för mycket odlande, lite tråkigt. Annans är det underbart med odlingar och egenodlat.
GillaGillad av 1 person