Varför fika?

Café Norden, Köpenhamn

Fika är för mig en paus, något annat, på annat sätt eller plats. Inmundigandes någon dryck i sällskap eller på egen hand, med eller utan något att äta.

Fika är mindre kravfyllt än lunch och middag. Frukostfika är min favorit, då är jag ingen frukostperson, men att på morgonen ta en fika någon annanstans än hemma förgyller hela dagen.

Något förändras då platsen blir ett offentligt ställe inte mitt eller någon annans hem. Distraktioner som ansvar i hemmet försvinner. Allting kan riktas till en inre process eller ett samtal med en eller flera.

Visst finns det tillfällen till andra intryck som samtal mellan personer eller den ständiga interaktionen mellan människor runtomkring i kroppsspråk, tal och blickar, känslor. Intryck att inspireras av kanske börja fantisera. Miljön minst lika viktig som dryck och mat. Caféer i olika länder och städer ger en känsla av en plats.

Det går ändå i någon mån att välja om jag vill studera omgivningen eller inneslutas i min egen bubbla eller med mitt eventuella sällskap. Ge tanken och samtalet fritt spelrum. Det behöver inte vara skillnad i vad jag tänker utan hur jag tänker på ett café under en fika jämfört med hemma eller på jobbet.

Olika platser lockar mig för samtal eller att skriva, andra för reflektion, att tänka klart tänka färdigt.

Att någon tillreder något åt mig med omsorg, ett vänligt ord och ett leende är en del av upplevelsen som spelar roll.

Fika är en del av livet, en paus värd att vårda då den skänker så mycket ro och energi.

Annons

4 reaktioner till “Varför fika?”

  1. Att gå till något av våra stammisfik är en av de bästa sakerna som jag och min 9-åring gör tillsammans som vardagsnöje. Fika mer – det mår vi bra av!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s