Varför träna

Träna är något jag gör, utan mål. Inget jag tänker på. Däremot tänker jag under träning. Jag släpper tanken fri, på detta sätt bearbetas funderingar och utmaningar i livet. Vid rörelse får saker sin lösning ibland på oväntat sätt av sig självt.

Under mitt liv har aktivitet alltid varit viktigt. Kanske var det barngymnastiken i grannbyns NTO-lokal som var den första organiserade träningen för mig. Det följdes av simning och lite vattenbalett. Någon högt presterande simmare blev jag aldrig. Det byggde en grundfysik liksom en gemenskap, övade konkurrenssituation. Lärde att vinna och förlora både som individ och grupp. Kunna se egna och andras styrkor och förmåga liksom svagheter.

Tidigt började jag även springa, alltid på egen hand. Något av ett komplement. Efter tonåren blev det gympapass, mindre försök med bugg och gym. Nu ägnar jag mig åt vattengympa och för mig nyupptäckta yogan och pilatesen. Löpningen finns alltid kvar. Jag uppskattar att cykla som fortskaffningsmedel. Det är billigt och ofta snabbaste sättet att ta sig fram i stan. Det erbjuder en automatisk ställtid genom förflyttningen från ett till annat.

Under senare år får jag ibland frågor kring vad jag har för mål med att springa, eller vad jag springer milen på. Jag har inget mål och tiden på milen har jag ingen aning om. Jag springer utan klocka och för att rensa tankarna. Det fungerar för mig.

Det var nog ingen som frågade efter mina mål med simningen. Frågan kändes troligen överflödig eftersom jag inte var någon stjärna, samma sak var det kanske vid mina försök med bugg. Barngymnastikens mål var konkreta, stå på ett ben, gå balansgång. Saker som övar motoriken. Vattenbaletten ledde till en uppvisning varje Lucia. Ingen undrar över mitt mål med vattengympa eller yoga. Varför är frågan så naturlig vid löpning, men inte vid dessa träningsformer?

Det här med det efterfrågade målet tänker jag ändå kring. Ofta rör det sig om att pressa sin tid, eller mäta sig mot andra. Det intresserar mig inte. Mål måste vara mätbara är jag van vid från arbetslivet. Är det därför dessa frågor om planerade lopp och önskad prestation mätt i tidsresultat så ofta ställs?

Är det så att jag faktiskt har ett mål, men svårt, nästan omöjligt att mäta? Träningen ger mig reflektionstid, en känsla att befinna mig i ett flöde. Kan det kallas ett mål? Kondition, styrka och smidighet kommer som en bieffekt och får mig att må bra.

Annons

16 reaktioner till “Varför träna”

 1. Jag löptränade tidigare innan mitt knä sade nej. Som mål hade jag oftast ett maraton som jag ville springa. Men aldrig tider eller så. Med allt jag tränat har jag haft personliga mål för att ha en morot till träningen. Som simningen t ex var jag med i tiotusenmilasimningen och simmade 1 km varje vecka. Nu yogar jag bara och har som mål att fortsätta vara smidig i hög ålder. Det är ett långtidsmål.

  Gilla

 2. Jag tränade och utövade många sporter under mina yngre år, främst fotboll. En knäskada satte stopp för detta och under ett år kunde jag varken träna eller motionera. Tyvärr åt och drack jag samma mängder som under tävlingsåren och detta visade sig snart på vågen.

  Panik!!!!

  Kunde aldrig utöva någon idrott igen, men började motionera på motionärers vis och det började ge resultat. Löpning avskyr jag, men jag vandrar gärna både korta och långa sträckor. Cykeln används dessutom för längre turer där kameran alltid följer med. Allt detta i kombination med den viktiga vardagsmotionen och vågen har sedan ett antal år visat sig från sin goda sida.

  Just det sista är viktigt för alla. Det behövs inga dyra gymkort, utan ut och promenera, använd trappan istället för hissen och vips…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s