Min lur och jag

Nä, min användning av mobilen har aldrig känts oroväckande stor, jag drabbas inte av panik av att inte ha den ständigt med mig. När jag själv bestämmer vill säga.

För ett tag sedan hängde sig min lur, det har hänt förr, men nu fungerade inget som gjort det förut som att backa på olika sätt eller helt sonika stänga av, inget gick. Bara avvakta en stund kan vara ett knep så jag gick och kokte te. Ingen förändring på luren efter det.

Jag satte mig med temuggen för att tänka ut en lösning. Första tanken, ring min alldeles privata it-support. Nej, just det, går ju inte att ringa. Ok, då får jag lösa det imorgon att få tag på en annan lur och ringa. Tankarna började snurra, jag kan inte nå någon och ingen kan nå mig, det fasta abonnemanget har jag sagt upp då det inte längre behövs. Tänk om något allvarligt händer någon som jag behöver få veta. Porttelefonen fungerar inte heller då den är kopplad till mobilen.

Hm, imorgon, det innebär att jag behöver väckarklockan i mobilen för att vakna och komma i tid till möte. Ingen annan väckarklocka finns i bostaden. Kommer jag ihåg allting som står i kalendern i telefonen för imorgon och för den delen de kommande dagarna, så inget missas? Hur når jag biljetten som finns i mobilen jag behöver inom kort?

Just det, jag har även ett telefonmöte imorgon. Hur lösa det utan telefon?

Nu har ytterligare en stund förflutit, luren ger ifrån sig ett ljud och stänger av. Därefter går den åter att starta. Min puls sjunker och axlarna likaså. Telefonen fungerar som sig bör igen.

Jag inser att mobilen är viktig för mig, det innebär omedelbara problem då den lägger av. Det är säkert så att jag använder den en hel del under en dag precis så som många larm talar om just nu. Mina primära funktioner är att använda den till att ringa med eller för den delen svara på samtal, som väckarklocka och klocka, kalender och att samla exempelvis biljetter. Dessa funktioner tar en del av min dag. Hade de inte varit samlade i luren hade de funnits hos mig på annat sätt. Mitt största beroende av mobilen kommer sig av att jag uppenbart har för få andra lösningar på det som mobilen klarar åt mig.

Så länge vetskapen finns att mobilen fungerar är den lätt att lägga bort.

Annons

5 reaktioner till “Min lur och jag”

 1. Vi har verkligen skapat ett beroende. Jag har också en lur som beter sig lite oroväckande då och då. Den ger ifrån sig en liten glad trudelutt och sen stänger den av sig. Och jag sitter där och trycker och trycker och trycker, sen rätt vad det är går den igång igen.
  Jag har i alla fall en fast telefon, så ringa borde jag ju kunna göra även om mobilen lägger av, men nu kommer jag inte ihåg några telefonnummer längre, för de finns ju i Kontakterna i mobilen och har helt lämnat min hjärna och någon telefonkatalog har jag inte.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  /Ingrid

  Gillad av 1 person

 2. Ja, man är verkligen beroende av mobilen, inte bara för att ringa med, också som väckarklocka, stegräknare, kamera o s v. Svårt när den inte funkar. Jag vill egentligen inte var beroende av mobilen,men jag är det verkligen, tyvärr!

  Gillad av 1 person

 3. Jag tänkte som du … jag är inte såå beroende av mobilen, men för några dagar sen blev min plötsligt helt knäpp – det ringde, men det gick inte att svara – om jag ringde gick signalerna fram och jag såg att någon svarat, men det gick inte att höra något. Vi har inte heller någon vanlig telefon längre och vad gör man om man behöver hjälp i en akut situation? Frågorna blir många … lyckligtvis ordnade det sig efter omstart, men frågorna finns kvar.

  Gillad av 1 person

 4. Jag får nästan panik bara av att läsa din text. Det ska du ta som en positiv kritik. 🙂
  På något vis känns det som om vi håller på att måla in oss i ett hörn (ofta påtvingade i fler och fler sammanhang). Hela samhället har blivit mer sårbart i all sin effektivitet som jag ofta ifrågasätter. Förr hade vi mer ”självgående höns ägg” i korgen. Nu ligger där ett större och större strutsägg som kontrollerar oss. När någon med onda avsikter kommer på hur det snabbt ska knäcka koden/skalet till det kommer det att bli kris fort på alla fronter. Usch! vad negativ jag låter. Trevlig helg på dig.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s